Читај ми!

Vučić: Odgovornost, ključna reč u 2015. godini

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je pred Novu godinu građanima Srbije da niko ništa neće uraditi umesto njih niti umesto Vlade. Što pre krenemo ka ciljevima, pre ćemo i zemlju i sebe dići na noge, ističe Vučić.

Premijer je u novogodišnjem autorskom tekstu za Novosti napisao i da smo "za svaku našu novu godinu i sami odgovorni – za sve što ćemo u njoj uraditi i za sve ono što nećemo", prenosi Tanjug.

"Ne može samo da se čeka. Ne može ništa da padne s neba, niti bilo ko može nešto da završi umesto nas. Jelku za Novu godinu, badnjake za Božić, daje priroda, ali to kako ćemo ih okititi i šta ćemo pod njih da stavimo – to je naš posao", ocenio je Vučić.

Istakao je i da Vlada koju predvodi mora da odgovara za "izgled kuće u kojoj živimo, za svaki dinar u toj kući i za način na koji će biti potrošen".

Vučić je naglasio da Vlada mora da obezbedi posao za stanovnike Srbije, da dovede investicije, da je reindustrijalizuje, da reši pitanja restrukturiranja, da pokrene Železaru, kompletan hemijski kompleks, da otvara nova radna mesta, završi koridore i prugu i, što je najvažnije, da obezbedi da za sve ljude u Srbiji važe ista pravila.

Premijer je istakao i da će svaki građanin Srbije morati bar delom da bude odgovoran za to kako mu je.

Odgovornost – to je, smatra premijer, ključna srpska reč u 2015. godini.

"Već i u svom korenu podrazumeva sposobnost da se daju odgovori (u nekim jezicima je još konkretnija i bukvalno znači sposobnost da se polažu računi). Opasna reč. Pokazuje svakome šta stvarno može i od čega je napravljen. Samim tim i reč koju bi mnogi najčešće da izbegnu. Po Embrouzu Birsu, ona označava 'teret koji se najlakše prebacuje na tuđa leđa – na Boga, sudbinu, rođaka, komšiju, političara'", napisao je Vučić.

Premijer odgovornost o kojoj govori, s aspekta pravoslavne misli, naziva "aristokratijom duše" i "označava sposobnost da sebi mnogo više sudiš nego drugima".

"Berđajev je to nazvao – personalizam", kaže Vučić i poručuje: "Koliko si odgovoran, toliko budućnosti ćeš imati!".

Vučić u autorskom tekstu ističe i da je sve što je Srbija uradila za osam meseci ove Vlade, urađeno "pod zastavom na kojoj piše odgovornost!".

"Zahvaljujući njoj, uspeli smo da se izborimo s poplavama, i to tako da nijedan dinar ne ode na bilo koju drugu stranu osim za ljude koji su u tim poplavama stradali. Ona nam je omogućila da stanemo pred nosioce korupcije i kriminala, pred tajkune i njihove političare, da ih zaustavimo i sprečimo da dalje otimaju".

"Ona je razlog i za povećanje prihoda od poreza na dodatnu vrednost, i za početak rada Topionice, i za kopove, puteve, most... Odgovornost je Srbiji vratila ugled u svetu i postavila je u red nacija koje se poštuju i kojima se veruje", napisao je Vučić.

Odgovornost, kaže, sada treba podeliti.

"Nova godina je dobro vreme da se setimo da smo za svaku našu novu godinu i sami odgovorni, za sve što ćemo u njoj uraditi i za sve ono što nećemo, za to koliko ćemo biti sposobni da se promenimo, da radimo više, da učimo više, da budemo bolji i prema sebi i prema drugima", ocenio je Vučić, dodajući da "nema vlade koja tu, našu odgovornost, može da preuzme na sebe.

Premijer je poručio i da postavljanje zemlje na noge neće biti lako, ali da veruje da je to moguće.

"Ja verujem, čvrsto, da mi to možemo. I da u svakom od nas postoji onaj materijal koji je potreban za ozbiljan rad, za stalnu promenu, i za proizvodnju sopstvene sreće. Verujem u Srbiju. I sa tom verom želim vam srećnu Novu godinu. Godinu za koju smo sami odgovorni", poručio je Vučić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво