Usvojen budžet grada Beograda za 2015.

Skupština Beograda usvojila je gradski budžet za 2015. godinu, u kojem su prihodi i rashodi planirani u iznosu od 80,2 milijarde dinara, a za kapitalne projekte je planirano oko 16,7 milijardi dinara.

Gradski budžet za 2015. godinu podržalo je 62 odbornika, dok je šest bilo protiv. Uzdržanih nije bilo, a budžet je usvojen nakon sat i po rasprave. 

U budžetu su planirani prihodi i rashodi u iznosu od 80,2 milijarde dinara, a za kapitalne projekte je planirano oko 16,7 milijardi dinara, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je budžet za 2015. godinu ne podrazumeva ni dinar novih kredita, već da se troši samo onoliko koliko se zaradi, kao ni smanjenje socijalnih davanja, te da je moguće povećanje naknade za porodilje od januara.

Raspravu o budžetu obeležila je polemika o grešci koja se potkrala, a prema kojoj je pisalo da za vozila za komunalnu policiju ide 800 miliona dinara, umesto 80 miliona dinara.

Za socijalna davanja, grad je namenio 2,2 milijarde dinara što je za 517 miliona manje u odnosu na ovu godinu jer je izvršena revizija korisnika socijalne pomoći, pri čemu su stvarno ugrožene kategorije građana ostale zaštićene.

Planirana su i sredstva za finansiranje budzetskog deficita u iznosu od 4,15 milijardi dinara, za otplatu glavnice duga domaćim i stranim kreditorima oko 5,35 milijardi, što je ukupno oko 9,5 milijardi dinara.

Za finansiranje deficita i otplatu duga sredstva će biti obezbeđena od prodaje finansijske imovine u iznosu od tri miliona dinara, zaduživanjem na finansijskom tržištu za 7,3 milijardi dinara i iz procenjenog suficita iz 2014. godine u iznosu od 2,1 milijarde dinara, navedeno je u nacrtu odluke.

Grad planira da u 2015.godini povuče sredstva kredita od domaćih banaka u iznosu od 248,8 miliona dinara za izgradnju objekata predškolskih i ustanova za osnovno obrazovanje, kao i sportskih objekata.

Od inostranih banaka Beograd planira da u 2015. povuče sredstva kredita u iznosu od 7,07 milijardi dinara (56.638.807 evra za projekat izgradnje mosta preko Save sa prilaznim putevima ka mostu (kredit od Evropske investicione banke od 19,1 milion evra) i unapređenje beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture (kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 37,5 miliona evra).

U gradskom budžžetu za 2015. planirane su subvencije u iznosu od 12,1 milijardi dinara i to 7,25 milijardi javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, a privatnim preduzećima oko 4,9 milijardi dinara.

U tekuću budžžetsku rezervu biće izdvojeno 469,2 miliona dinara, od čega će stalna budžetska rezerva biti dva miliona dinara.

O korišećenju sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve odlučuje gradonačelnik Beograda na predlog Sekretarijata za finansije.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da u PKB-u potrebne ozbiljne investicije da bi postao firma koja sama sebe izdržava i učestvuje na tržištu, kao i da će onaj ko ga bude kupio morati da zadrži proizvodnju mleka na današnjem nivou i radnike. 

Izabrani gradski prvobranilac i ombudsman 

Odbornici Skupštine grada Beograda su odlučili da pravnica Ljiljana Blagojević bude nova
gradska pravobraniteljka, dok je Katarina Žeželj koja je do sada obavljala tu funkciju, imenovana za gradsku zaštitnicu građana.

"Institucija gradskog pravobranioca je jedna od najvažnijih u strukuri gradske uprave i Ljiljana Blagojević, kao osoba i kao profesionalac, zaslužuje da bude izabrana na tu funkciju", rekao je Siniša Mali.

Ljiljana Blagojević je 14 godina bila sudija, a dve godine pomoćnica ministra pravde Srbije.

Katarina Žeželj izabrana je na funkciju gradske zaštitnice građana, zato što je dosadašnjoj, Dušanki Gaćeši, istekao mandat.

Mandat dužnosti na koje su izabrane Ljiljana Blagojević i Katarina Žeželj, traje pet godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара