Читај ми!

Intervju: Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić kaže za RTS da bez podrške građana Vlada ne bi imala snage da sprovede velike reforme. Vlada radi odgovorno i marljivo, a ključna politička filozofija je podizanje ekonomije na zdrave noge, kaže Vučić.

Интервју: Александар Вучић Интервју: Александар Вучић

Predsednik Vlade Srbije kaže da je zadovoljan radom Vlade, svojim timom i poziva druge ljude, čak i političke neistomišljenike, da daju svoj doprinos jer, kako kaže, imamo istorijsku šansu da nešto promenimo. 

"Pozivam ljude koji drugačije misle pa i one koji lično mene ne mogu da podnesu, da nam se priključe, da od Srbije napravimo modernu i pristojnu zemlju", istakao je premijer u emisiji Oko na RTS-u.

Vučić navodi da je Vlada radila marljivo i posvećeno i da je pouzdan partner, što potvrđuje i pozitivna ocena MMF-a za srpski budžet za 2015. godinu.

"I Ruzvelt je jednom rekao da postoje uvek oni koji kritikuju, oni koji svuda nalaze manu, koji kažu da bi uvek uradili bolje od vas. Ali slava pripada onima koji greše, koji naprave mnogo grešaka, ali koji mnogo rade", podseća premijer. 

Prema Vučićevim rečima, njegova lična satisfakcija je u odgovornosti, ozbiljnosti i radu i dodaje da ga praznici ne zanimaju.

"Mene zanima kakav rezultat možemo da ostavimo na kraju. Taj luteranski pristup – da ne tražite oproštaj za grehove i da se trudite i svojim radom pokažete šta možete da promenite", navodi Vučić.  

Govoreći o kritikama za ekonomske reforme koje Vlada sprovodi, a koje dolaze unutar granica Srbije, premijer navodi da je to uvek tako jer "uvek oni koji su sa strane, poput MMF-a, imaju širu i bolju sliku onoga što se radi".

"Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost je pala za 6,88 odsto, što je 54.581 čovek manje na birou", kaže premijer.

Predsednik Vlade napominje da i MMF traži da se reše pitanja preduzeća u restrukturiranju, kako bi ekonomiju podigli na zdrave noge i da je to "ključna filozofija srpske politike".

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko 

"Ključno pitanje je zašto smo izabrali ovaj put. Da nismo, imali bismo iste rezultate kao u Grčkoj iako mislim da je Samaras bio odličan premijer jer je Grčku izveo na pravi put", navodi Vučić.

Premijer kaže da je najvažnije u Srbiji razviti preduzetnički duh, jer bez razvoja privatnog sektora nema ukupnog društvenog i državnog razvoja.

"Privatni sektor iziskuje da radite. Moramo da podstaknemo vredne ljude. Moramo da naučimo ljude da će država pomoći na različite način, da razgovaramo i sa bankama", navodi Vučić.

Govoreći o prodaji Železare, Vučić ističe da je to preduzeće kičma industrijske Srbije danas i da vredi više nego ono što možemo u poljoprivredi da uradimo i izvezemo.

Podseća da je kraj tendera za Železeru 5. ili 6. januar i da će se tek tada izvesnije znati šta će biti dalje.

"Lično sam održao 31 sastanak vezan za Železaru. Bliži se kraj i videćete brojne rezultate", kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, ne organizuje se nikakvo slavlje, "ali ako to bude uspešno, nadam se da EU neće da nam pravi probleme" i dodaje da će u tom slučaju pozvati građane Srbije na slavlje. 

Govoreći o hemijskom kompleksu, Vučić navodi da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome razgovarao nekoliko puta, i da je blizu rešenja.

Plate i penzije neće biti više smanjivane

Premijer ističe da plate i penzije u Srbiji više neće biti smanjivane i apeluje na građane da se strpe još dve godine, jer će tada moći da vide prve pozitivne rezultate.

Prema njegovim rečima, tada će građani moći da analiziraju šta su donele mere fiskalne konsolidacije koje Vlada sprovodi.

"Videćete na šta će Srbija ličiti za pet godina, a videćete i na šta će ličiti zemlje koje nisu imale hrabrosti da istrpe političke pritiske i kritike", ističe Vučić.

Govoreći o stranim investicijama, premijer je naglasio da nikada neće odustati da investitorima nudi subvencije kakve im niko neće ponuditi u zemljama regiona samo da bi investirali u Srbiju, iako ćemo, kako je rekao, tu imati problem sa EU.

Srbija jeste zemlja nedovoljno razvijenog kapitalizma u kojoj, nažalost, nije prihvaćena tržišna privreda u pravom smislu te reči. 

"Štitićemo interese Srbije" 

Govoreći o ukrajinskoj krizi i mogućem ultimatumu Srbiji da uvede sankcije Rusiji, premijer navodi da danas niko ne razgovara jezikom ultimatuma.

"Svi znaju da je Srbija stub stabilnosti i da bi se tim činom porušio taj stub", naglašava Vučić.

Prema njegovim rečima, stabilnost je za Srbiju najvažnije pitanje, pa će zbog toga svi, kao i do sada, štititi interese Srbije.

"Od stranih diplomata niste čuli da sam fin i dobar kad drugačije pričaju, ni oni sa Istoka i ni sa Zapada. To je moj posao i ništa me drugo ne interesuje. Građani me za to skupo plaćaju", naglašava Vučić.

"Najveći strah nisu pretnje ukrajinskim scenarijom, one iz unutrašnje politike. Ne brine me to, uopšte. Brine me činjenica da ne možemo da utičemo na sukobe u Ukrajini, a veoma se plašim početka proleća i kraja zime i šta će se dalje zbivati", ističe premijer Vučić.

Premijer kaže da bi voleo da Nemačka, Francuska i Italija budu Srbiji ono što je Nemačka bila Hrvatskoj za ulazak u Evropsku uniju, "a pokušaćemo da to bude i Velika Britanija".

"Položaj Srbije je ojačan upravo zato što su te države veoma snažno branile interese Srbije i kada je trebalo da nam se uruče demarši o raznim pitanjima – jedna od tih zemalja je uvek stala uz Srbiju", poručuje Vučić.

"Sa Nikolićem sam prijatelj"

Premijer Vučić ističe da ima dobre odnose sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kao i da, dok god je u Vladi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ima njegovo poverenje.

Vučić navodi da su njegovi odnosi s Nikolićem dobri, da razgovaraju o svim problemima, da ne moraju uvek isto da misle, ali da su prijatelji i da ga veoma pogađaju kampanje koje se vode "protiv njega (Nikolića) i njegove porodice".

Na pitanje da li može da ga zaštiti od tih napada, Vučić pita kako to može da uradi kada je i njegovog brata "izubijala policija", a onda se "neki smeju i kažu gde mu je lična karta".

"Neka nas udaraju, mi smo tu da primamo udarce, naše je da brinemo o Srbiji", ističe Vučić i primećuje da se sada priča i o tome kako mu je brat bio u Mionici.

Kako kaže, nije brata postavio ni na kakvo visoko mesto niti je ikakav funkcioner, kao što je lider DS-a postavio svoju sestru u ambasadu u Italiji iako nije znala italijanski jezik.

Na pitanje o poverenju Ivici Dačiću, Vučić ističe da SNS ima lagodnu većinu u parlamentu i dodaje da dok je Ivica Dačić u Vladi – znači da uživa njegovo poverenje.

"Ako u Vladi ne bude – značiće da više ne uživa to poverenje", kaže Vučić.

Premijer Vučić najoštrije osuđuje napad na odbornika DS-a u Mionici tokom održavanja prevremenih lokalnih izbora i poručuje da to više nikada ne sme da se ponovi.

"Kao predsednik Vlade to neću dozvoliti i za to neko mora da odgovara. To nikada i nigde ne sme da se dogodi", kaže Vučić i dodaje da je zbog toga trebalo još juče oštrije reagovati.

"Šešelja trebalo da puste i ranije"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da se nije čuo sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom posle njegovog puštanja iz Haškog tribunala, mada ne bi imao problem da to učini.

Vučić navodi da se kao predsednik Vlade trudio da štiti srpske građane u Hagu i da je Vlada Srbije dala sve što je od nje traženo.

"Poštovali smo njegovu (Šešeljevu) volju i zahteve kako da se odnosimo prema onome što je Haški tribinal radio, jer je naše da poštujemo naše građane i za svakog građanina tako radimo", navodi Vučić.

Na pitanje da li očekuje da iz Haškog tribunala stigne zahtev za hapšenje lidera radikala i njegovo vraćanje u Hag, Vučić kaže da ne očekuje takav scenario.

"Voleo bih da vidim da neko dođe s takvim zahtevom pa da ga pitam – šta ste to radili, i da nam to objasni", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je neuvođenje sankcija Rusiji razlog da Šešelj iz Haškog tribunala bude pušten u Srbiju, Vučić ističe da ne želi da se bavi tim pitanjem.

Prema njegovim rečima, na to pitanje bi trebalo da odgovore oni koji su ga pustili, kao i na pitanje zašto ga nisu pustili ranije.

"Ako je bilo razloga za puštanje, trebalo je ranije da ga puste", zaključuje Vučić.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво