Читај ми!

Dačić: Građanima želim dosadnu državu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da od 1. januara 2015. Srbija ima veoma odgovornu dužnost da bude kredibilan predsedavajući OEBS-u. Šef srpske diplomatije je poručio da odnosi sa Nemačkom nisu narušeni.

Na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, sumirajući rezultate rada Ministarstva spoljnih poslova ove godini i najavljujući aktivnosti za narednu, Dačić je rekao da će Beograd biti "diplomatska prestonica" narednog decembra kao domaćin ministarskog saveta OEBS-a, sa učesnicima iz 57 država članica i 11 drugih zemalja, prenosi Beta.

"Važno je da budemo kredibilni kod svih i pošten pregovarač, i da preduzimamo mere na deeskalaciji tenzija koje postoje širom regiona OEBS-a", rekao je ministar.

Glavni i strateški cilj Ministarstva spoljnih poslova naredne godine biće napredak u evropskim integracijama uz razvijanje što boljih odnosa sa zemljama koje nisu članice Unije, poput Rusije i Kine, poručio je Dačić.

Dodao je da će posebnu pažnju posvetiti i regionalnim odnosima, posebno sa susednim zemljama, kako bi se izbeglo buđenje konflikata i doprinelo rešenju problema iz prošlosti.

Dačić je rekao da je odložena njegova poseta zbog izbora u Hrvatskoj i da verovatno neće biti organizovana pre marta.

Najavio je i održavanje trilaterale u Italiji 22. januara s ministrom spoljnih poslova Albanije, a kao važno naveo učešće na Samitu Afričke unije u Etiopiji, takođe sledećeg meseca.

MSP će se baviti i sporazumima iz oblasti liberalizacije viznog režima.

Povodom reforme diplomatske službe, Dačić je rekao da će Ministarstvo početi usaglašavanje s pregovaračkim poglavljem 31 koje obuhvata i spoljnu politiku, kao i da će se formirati poseban sektor Ministarstva za ekonomiju i provlačenje investitora.

Izražavajući nadu da će se što pre stvoriti uslovi za otvaranje pregovora sa EU, on je rekao da je važno da se radi i da budemo spremni za otvaranje poglavlja kad dođe politička odluka da se ona otvore, a ne da se čeka.

"Poželeo bih da nam svaka naredna godina bude dosadnija i dosadnija i da građani imaju 'dosadnu državu', kako ne bi morali da se toliko bave politikom", poručio je ministar Dačić.

"Odnosi s Nemačkom nisu narušeni"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da odnosi Srbije i Nemačke nisu narušeni sporom predsednika Tomislava Nikolića i ambasadora Nemačke Hajnca Vilhelma.

"Odnosi Srbije i Nemačke nisu narušeni, već su zakazani susreti premijera (Aleksandra Vučića i nemačkog ambasadora), interes svih je da budemo principjelni i da se smanje tenzije oko te tema, imajući u vidu interese svih strana", naveo je Dačić.

Predsednik Nikolić je prethodno kritikovao nemačkog ambasadora rekavši da je "prekoračio granicu lepog ponašanja indirektno ga optužujući za laž" povodom interpretacija nedavne izjave potpredsednika Evropske komisije Johanesa Hana date u Beogradu u vezi s Kosovom.

Dačić je rekao da razume reagovanje predsednika Nikolića, i da bi trebalo da se razgovara o spornim izjavama, štiteći integritet predsednika i interese zemlje zarad dobrih odnosa sa Nemačkom.

"Bez obzira na to šta je Han rekao, stav EU nikada ne može biti da Srbija prizna Kosovo, jer to nisu uradile ni same (sve) članice EU", istakao je šef srpske diplomatije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво