Miščević: Očekuje nas zanimljiva godina

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević podsetila je da je Srbija spremna da pregovore sa EU počne otvaranjem Poglavlja 32 – o kontroli javnih finansija, ali da je stav Unije da u ovom trenutku primat ima Poglavlje 35, koje se tiče Kosova.

"Poglavlje 35 zahteva potpunu primenu Briselskog sporazuma i to nije tajna", rekla je Tanja Miščević na zajedničkoj sednici radnih grupa Pravosuđe i osnovna prava (Poglavlje 23) i Pravda, sloboda i bezbednost (Poglavlje 24) i Nacionalni konvent o EU (NKEU), prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je dijalog između Beograda i Prištine zakazan za 9. februar, i ocenila da nas očekuje "zanimljiva 2015. godina".

Podsetila je i da je do sada završen bilateralni skrining za 26 poglavlja, kao i da će se paralelno sa skrininzima za ostala poglavlja završavati akcioni planovi za poglavlja 23, 24, ali i za Poglavlje 11 – koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Miščevićeva je dodala i da je pregovaračka pozicija Vlade Srbije za svako poglavlje tajni dokument, naglasivši da on ne može biti javan do dana međuvladine konferencije.

Tada se, ukazala je, paralelno na engleskom i srpskom jeziku taj dokument postavlja na sajt Vlade Srbije i Evropske komisije.

"Ni oni svoju pregovaračku poziciju ne objavljuju do tog trenutka", poručila je Miščevićeva.

Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić rekao je da civilni sektor treba što više da bude uključen u pregovore, istakavši da je parlament spreman za proces pregovora i da je Odbor usvojio sve neophodne akte.

Smatra i da Srbija ne treba da "juri za pregovorima", poručivši da ostaje strateški cilj naše zemlje – da Srbija 2020. godine postane članica EU.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koja je koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 23, Sonja Stojanović Gajić, ocenila je da ministarstva pravde i unutrašnjih poslova ne komuniciraju na odgovarajući način sa civilnim sektorom.

"Ministarstvo pravde je bilo bolje nego MUP i učinilo je dostupnim sve ključne informacije. To ministarstvo je učinilo dostupnim i prvu i drugu verziju akcionog plana, a što nije slučaj sa MUP-om", rekla je ona.

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava – Kuća ljudskih prava i demokratije Milan Antonijević rekao je da je želja ovih organizacija zajedničkom sednicom bila da se ukaže na činjenicu da ministarstva ne uključuju na isti način nevladin sektor u proces pregovora.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. dec 2014, 16:03)
anonymous [neregistrovani]

kako kome

Mozda ce njoj sledeca godina biti zanimljiva ali mnogima u Srbiji godina ocajnickog prezivljavanja.