Đurić: Sloboda na Kosovu iza rešetaka

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je sloboda na Kosovu i Metohiji iza rešetaka, dok god lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović nije na slobodi.

Marko Đurić je u izjavi novinarima u Gračanici, komentarišući puštanje optuženih iz tzv. Dreničke grupe da se brane sa slobode, rekao da se na Kosovu primenjuju dvostruki aršini kada je u pitanju pravda i primena vladavine prava.

"Usudio bih se da kažem da dok god Oliver Ivanović nije na slobodi, da je sloboda ovde na Kosovu i Metohiji iza rešetaka. Mislim da je veoma važno da se Ivanoviću što je skorije moguće omogući da se brani sa slobode, da se svaki poltički pritisak sa ovog procesa momentalno skine", rekao je Đurić, prenosi Tanjug.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je važno da svi oni koji su odgovorni za sve vrste zločina budu privedeni pravdi, podsetivši da su na Kosovu i Metohiji stradali i Srbi i Albanci.

"I dok god oni koji su najodgovorniji za to ne budu izvedeni pred lice pravde, nećemo imati prave preduslove da celu stravičnu stranicu iz naše zajedničke prošlosti zatvorimo", kazao je Đurić.

ZSO instrument srpskog opstanka na KiM

Đurić je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) budućnost, najsigurnija karta i instrument opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da koalicioni sporazum na kojem je formirana aktuelna kosovska vlada podrazumeva stvaranje ZSO u periodu od tri do pet meseci i da to nije obaveza predviđena Briselskim sporazumom, već obaveza na kojoj počiva Vlada u Prištini.

Direktor Kancelarije za KiM je najavio da će i u narednih nekoliko nedelja biti nastavljene intezivne političke konsultacije oko formiranja Zajednice srpskih opština.

"Mi želimo da Zajednica ima ovlašćenja predviđena Briselskim sporazumom koja su jasna, konkretna, nedvosmislena i garantuju srpskoj zajednici da u srpskim opštinama u potpunosti odlučuju o pitanjima značajnim za srpsku zajednicu", kazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je veoma važno da Statutom ZSO bude ponuđen odgovor na pitanje na koji način će sela, mesne zajednice i naselja, koja nisu u opštinama sa srpskom većinom, komunicirati i sarađivati sa ZSO.

"Logično je da, ako se ZSO stara o pitanjima urbanizma, razvoja poljoprivrede i privrede, logično je da to isto radi i u drugim sredinama i ne na uštrb bilo koga na Kosovu i Metohiji kako bi se obezbedila budućnost", kazao je Đurić.

Želimo budućnost ljudima na KiM, želimo stabilnost i želimo da pomognemo da se to na Kosovu i Metohiji izgradi, kazao je Đurić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво