Читај ми!

Zanijer: Srbija pogodna za ulogu posrednika

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer ocenio je da Srbija, posvećena integracijama u EU i s jakim vezama sa Rusijom, može da igra ulogu "iskrenog posrednika" u rešavanju ukrajinske krize za vreme predsedavanja OEBS-u.

Lambreto Zanijer je, u intervjuu za Dojče vele, rekao da "pomaže" ako neko ima dobre odnose sa svima, prenosi Beta.

Kao primer naveo je Švajcarsku, koja je ove godine predsedavala OEBS-u i koja se kao neutralna zemlja pozicionirala između dve strane i pokušala da posreduje u nalaženju rešenja.

"Moj je utisak da je Srbija jednako pogodna - veoma angažovana na evropskom putu uz tradicionalno jake veze s Moskvom. To su pozitivni elementi na osnovu kojih Beograd može igrati ulogu iskrenog posrednika", ocenio je Zanijer.

"To svakako nije lako, jer tada dobijate pritužbe i sa desna i sa leva. Ali tako se stvara prostor za nekakav doprinos", dodao je šef OEBS-a.

Zanijer je istakao i da će Srbiji tokom predsedavanja pomoći iskustvo s regionalnim konfliktima i njihovim posledicama.

"Zemlja je morala da nauči neke gorke lekcije koje sada može da primeni u drugačijem kontekstu", izjavio je Zanijer.

Pozicija predsedavajućeg, ocenio je Zanijer, donosi važnu ulogu političkog vođstva u OEBS-u i predstavlja dobru priliku da se dela kao medijator od poverenja i da se rešavaju problemi koji su na stolu, posebno u situacijama velike polarizacije kao što je aktuelna.

Nova uloga na čelu međunarodne organizacije omogućiće Srbiji i da se distancira od regionalnih problema iz perspektive predsedavajuće države i olakšati saradnju zemalja regiona sa Srbijom kao predsedavajućom.

Zanijer je dodao da su nedoumice oko pitanja predsedavajućeg za 2015. godinu zbog odnosa s Kosovom otklonjene tako što su se Srbija i Švajcarska dogovorile da na neki način deluju u tandemu i tako što će Švajcarci nastaviti da se na visokom diplomatskom nivou bave regionom Zapadnog Balkana i misijama OEBS-a u tom području.

Glavna tema srpskog predsedavanja OEBS-u će i dalje biti kriza u Ukrajini, a Zanijer kaže da će u prvom planu biti primena političkog procesa koji je počeo u Minsku, obustava borbi, ali i povlačenje naoružanja, razmena zatvorenika i slično.

Ključno je, prema njegovom mišljenju, da se u međunarodnim pregovorima pronađu konstruktivna rešenja koja neće poniziti nijednu zainteresovanu stranu.

"Ipak, teško mi je da zamislim takvo rešenje, s obzirom da nije verovatno da će Putin vratiti Krim niti da će Kijev pristati na aneksiju", izjavio je Zanijer.

Na pitanje novinara da li delove Ukrajine čeka isti scenario kao na Kosovu, gde postoji "neka vrsta zamrznutog konflikta bez konačnog rešenja", Zanijer je rekao da ima elemenata koji ukazuju da bi problem mogao da ostane na stolu duže vreme.

Zanijer je ocenio da sankcije Rusiji svakako imaju uticaja, ali da pojačavaju podele u okviru OEBS-a.

"Neke države članice su uvele sankcije jer tvrde da je Rusija prekršila temeljne principe", rekao je Zanijer, dodajući da sankcije nisu deo politike OEBS-a i ne raspravljaju se u okviru Organizacije.

"Tim pitanjem će morati da se bave države koje su uvele takve mere", rekao je generalni sekretar OEBS-a.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво