Читај ми!

Stojanović: Borićemo se za interese Srba

Srbi nisu, niti će ikad biti deo problema, želimo da ponudimo konkretna rešenja, a vreme će pokazati da li ćemo naići na dobru volju sa druge strane, izjavio je u intervjuu Fonetu, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Stojanović je napomenuo da je zadatak Srba u vlasti na Kosovu da se jedinstveno bore za svoje jasno definisane ciljeve.

"Svakako da očekujemo dobru volju. Ukoliko je nema, to ćemo jasno predočiti celom svetu, da ne bude izgovora kao što je bilo do sada, da Srbi ne žele da budu deo rešenja, već da su Srbi deo problema, što nisu niti će ikad biti", istakao je Stojanović.

Mi nećemo biti dekor. Apsolutno ne pristajem da to budemo, poručio je Stojanović i najavio da će raditi ono što je interesu Srba na Kosovu i Metohiji.

Upitan koliko će predstavnici Srba u kosovskom parlamentu i vladi biti uspešni u zaštiti srpskih interesa, Stojanović je odgovorio da je njihova uspešnost zapravo pitanje šta je alternativa.

"Mi moramo da uđemo tu, da se borimo za svoje interese. Gledali smo kako su godinama unazad na mnogim važnim mestima sedeli ljudi kojima zapravo nije bilo važno šta će se dešavati sa Srbima i zbog toga smo mnogo propatili", objasnio je Stojanović.

Naš zadatak je da okupimo Srbe da budu jedinstveni i da koordiniraju svoj rad, napomenuo je Stojanović, što nisu radili do sada, i da na konstruktivan način, ne baveći se najvećim političkim temama, jer to nije naš zadatak, probamo sebi da stvorimo bolji život i time sačuvamo postojanje Srba i prebogatog kulturno istorijskog nasleđa.

Koliko će predstavnici Srba u tome uspeti, ne zavisi samo od njih, jer nisu presudan faktor, smatra Stojanović, već svakako i od političke podrške međunarodne zajednice, pre svega EU, ali i političkog uticaja Beograda.

Prema oceni Stojanovića, predstavnici Srba, iako su samo mali deo celog tog sistema, "imaju određene kontrolne mehanizme po osnovu određenih političkih događaja koji bi mogli da se dese, izmene određnih zakona, i te mehanizme bi trebalo koristiti u ostvarivanju svojih interesa".

Zajednica srpskih opština će biti najvažnija tema, istakao je Stojanović, i sigurno će se voditi velika borba oko toga, ali je tu i niz drugih pitanja vezanih za privatizaciju, uzurpaciju imovine i prava Srpske pravoslavne crkve.

"Da li će u svetu biti razumevanja za to tek ćemo videti, da li će među Albancima biti onih koji će želeti da podrže takvu politiku to će vreme da pokaže, ali mislim da situacija neće biti tako drastično loša kako svi očekuju i misle", smatra Stojanović.

Nove mogućnosti za bolji život

Na pitanje da li postoje nesuglasice među srpskim predstavnicima, Stojanović navodi da je "noćna mora" bilo gde napraviti jedinstvo među Srbima, a kamoli među Srbima na Kosovu i Metohiji, koji su prošli i preživeli sve i svašta.

Moramo ljudima da ponudimo novu ideju i nove mogućnosti za bolji život, istakao je Stojanović i prevideo da će jedinstvo Srba biti veće, "ako budemo napravili jedinstvo koje počinje da daje rezultate, da život bude bolji".

On ne vidi drugog puta, osim puta zajedničkog jedinstvenog rada i veruje da će se nesuglasice vremenom smanjivati.

Na konstataciju da će u Prištini pažljivo gledati kakav odnos predstavnici Srba u kosovskoj vlasti imaju sa Beogradom, Stojanović je naglasio da će taj njegov odnos biti najbolji mogući.

"Od prvoga dana su znali, znaju danas i znaće uvek, da ću ja imati najbolje moguće odnose sa Vladom Republike Srbije i sa svim političkim predstavnicima u Beogradu", rekao je Stojanović.

Mi smo suštinski vezani, mi smo jedan narod, Vlada Srbije je i naša vlada i to se nikad neće promeniti, objasnio je Stojanović i precizirao da se njegova osećanja, kao Srbina, ne razlikuju od bilo kog drugog Srbina i nikada se neće promeniti.

"Mi smo se ovde sačuvali proteklih 15 godina, zahvaljujući radu Vlade Republike Srbije i verujem da će to biti naš glavni oslonac i u budućnosti, istakao je Stojanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво