Читај ми!

Pomoć Austrije srpskom pravosuđu na putu ka EU

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković i njegov austrijski kolega dogovorili su u Beču konkretke oblike za intenviziranje saradnje između pravosuđa dve države, posebno kada je u pitanju put Srbije ka Evropskoj uniji i pregovaračko poglavlje 23.

Nakon sastanka, Selaković je u izjavi Tanjugu rekao da će Austrija i Srbija u narednom periodu uspostaviti direktnu komunikaciju i razmenu iskustava u borbi protiv organizvanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije.

"S obzirom na značajna iskustva Austrije u borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, kao i da ona poseduje specijalno tužilaštvo za tu namenu, dogovorili smo da se napravi direktna linija komunikacije razmene iskustava i pomoći u unapređenju rada ovih javnotužilačkih organizacija", precizirao je Selaković.

Selaković je dodao da je na sastaku bilo reči i o ekspertskoj pomoći Austrije u evropskim integracijama Srbije naročito o poglavlju 23 koje je pod nadležnošću Ministarstva pravde.

"Dogovorili smo da se ova saradnja svakako intenzivira u što skorijem roku i da sa konkretnim rezultatima budem u prilici da svog kolegu o tome informišem, rekao je Selaković i najavio uzvratni poziv sa posetu austrijskog ministra pravde.

Austrijski ministar pravde Volfgang Brandšteter rekao je da Srbija i Austrija pokušavaju da inteziviraju saradnju kako bi se ojačao put Srbije ka EU.

Ako pogledate razvoj zemalja posebno u srednjoj Evropi videćete da ono što "pripada jedno drugom, ostaje zajedno". To je smisao Evropske unije i njen cilj i zato sam veoma srećan zbog naših razgovora", naglasio je Brandstater.

Srpska delegacija Ministarstva pravde u austrijskom parlamentu sastala se poslanikom Nikolausom Berlakovićem, koji je i član Komiteta za pravosuđe, kao i parlamentarne grupe Austrija-Srbija.

Selaković se sastao sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, kome su prisustvovali i ministri pravde Mađarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Rumunije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво