Читај ми!

Reprogram kredita za Most na Adi

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su više odluka, među kojima je i Odluka o reprogramu kredita kojom se odlaže otplata preostalog duga za realizaciju projekta izgradnje Mosta na Adi za godinu dana, zbog poplava. Dejana Vujičića imenovan za vršioca dužnosti direktora JP "Hipodrom Beograd", na period od šest meseci.

Obrazlažući odluku, gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavjević rekao je da je EBRD pokrenula inicijativu za reprogram duga, a da je to značajno za grad s obzirom na to da naredne godine ima velikih finansijskih obaveza.

"Otplate glavnice po ovom kreditu sledeće godine biće nula dinara. Naravno, kamate će biti plaćene unapred", rekao je Milosavljević.

U obrazloženju odluke navedeno je da su mnoge beogradske opštine u maju bile pogođene poplavama a šteta je sanirana sredstvima iz gradskog budžeta, što će uticati na gradsku kasu u 2015. godini.

Grad Beograd i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su 15. juna 2010. godine dopunjenii ugovor o kreditu za projekat Most na Adi u ukupnom iznosu od 129,6 miliona evra i do sada su sve ugovorne obaveze na vreme ispunjavane.

Odlukom je predviđeno da će grad Beograd zajam uplaćivati u 13 jednakih polugodišnjih rata a plaćati kamatu počevši od 21. januura 2016.

Šef odborničke gruupe DS-a Balša Božović rekao je tokom rasprave da je ponosan na to što je jedna gradska vlast počela, a druga završila izgradnju tako važnog objekta koji predstavlja simbol Beograda, kao što je to i Pupinov most koji je juče otvoren.

"Važno je da budemo zajedno u projektima koji život znače za građane. Beograd je ponosan što ima dva mosta te veličine i nijedan grad u Evropi nije uspeo da ostvari takav prosperitet kao Beograd u poslednjiih deset godina", rekao je Božović.

Odbornici su usvojiili i Odluku o restrukturiranju kredita koji je Beograd uzeo od Evropske banke za obnovu i razvoj, na osnovu koje će "Beogradske elektrane" i "Beogradski vodovod i kanallzacija" preuzeti dalju otplatu tog duga, pošto su kako je naglašeno, solventna, dok će deo duga GSP "Beograd" i dalje plaćati grad.

Po ovoj odluci, deo duga od 5,6 miliona evra prenosi se na JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", dok će deo duga od 4,3 miliona evra preuzeti JKP "Beogradske elektrane".

Deo duga u iznosu od 3,8 miliona evra GSP "Beograda" i dalje će plaćati grad jer se to preduzeće između ostalog finansira iz subvencija grada.

Odbornici DS-a nisu podržali tu odluku, a Božović je to obrazložio time što postoji bojazan da će zbog te odluke biti povećanje usluga koje "Vodovod i Elektrane" pružaju Beograđanima.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević poručio je Božoviću da će odgovor dobiti u pisanoj formi, pošto u tom trenutku u sali nije bio niko od naldežnih iz oblasti finansija.

Usvojena je i odluka da za održavanje gradskog građevinskog zemljišta, koje je u nadežnosti Direkcije za građevinsko zemljište, ubuduće zaduženo JP "Gradsko zelenilo", zbog, kako je objašenjeno, brojnih pritužbi građana zbog zapuštenosti tih parcela.

Te površine će ubuduće biti redovno čišćene i uređivane, a tamo gde to bude moguće biće napravljena igrališta za decu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво