Читај ми!

Lavrov: Nema pritisaka Rusije na Srbiju

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u razgovoru sa Ivicom Dačićem da Moskva ne vrši ni politički ni ekonomski pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda. Ocenio je da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata.

"Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalističko shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obe strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi, komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da Rusija pokušava da izvrši politički i ekonomski pritisak na Srbiju, prenosi Beta.

Dačić je takođe napomenuo da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju kada je reč o evropskom opredeljenju Beograda.

"Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli predlog ili zahtev – Evropska unija ili Rusija", dodao je srpski šef diplomatije.

Dačić je rekao da se "nažalost, takve izjave mogu čuti s drugih strana", a da Rusija dobro zna da Srbija geografski i politički pripada evropskom prostoru, i da je cilj Beograda ulazak u EU.

"Te teze o tome, a često ih čujem u Briselu, da Srbija treba da se opredeli da li će ići u EU ili u Evroazijski savez, ili u Carinsku uniju, apsolutno nemaju nikakve veze s realnošću", rekao je Dačić.

"Potpuno da bude jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani", dodao je Dačić.

Komentarišući izjavu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini da Srbiju ne treba uvlačiti u spor EU i Rusije oko Ukrajine, Lavrov je ocenio da se ona verovatno "pogrešno izrazila".

"To zvuči sasvim neevropski i neitalijanski, zvuči američki", rekao je Lavrov.

Naveo je da se Ukrajina tiče svih država, a tim pre Srbije koja je iduće godine predsedavajuća OEBS-u, te da je izjava Federike Mogerini "u najmanju ruku nekorektna".

Lavrov je ocenio da je predsedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da Beograd može da bude fer posrednik u rešavanju konflikata.

Takođe, rekao je da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS-a, raditi objektivno i nepristrasno, prenosi Tanjug.

"Polazimo od toga da će Srbija raditi na bazi onih principa koji su ranije usaglašeni u OEBS-u", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Lavrov se takođe založio za jačanje i širenje monitoring misije OEBS-a u Ukrajini, prenosi Tas.

Dvojica ministara su rekla da podržavaju kolektivnu potragu za jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Rusija će uvažiti energetske interese Srbije

Lavrov se osvrnuo i na energetska pitanja, rekavši da će se u okviru projekta za izgradnju gasovoda iz Rusije u Evropu uzimati u obzir interesi Srbije.

"Razgovarali smo i o proširenju saradnje u ekonomskoj sferi, a to se odnosi i na isporuke ruskog gasa u Evropu", rekao je Lavrov.

Dačić je izjavio da je Srbija razočarana zbog situacije u vezi sa "Južnim tokom", jer je mnogo uloženo ne samo ekonomski, već i politički.

Najavio je da će predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić narednih meseci ponovo razgovarati s ruskim predsednikom i premijerom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom o "Južnom toku" i isporukama ruskog gasa, javlja Beta.

Na pitanje novinara o statusu Centra za vanredne situacije u Nišu, Dačić je rekao da "nemaju veze s realnošću" pretpostavke da je to vojna baza, i podsetio da će humanitarci iz tog centra biti angažovani u drugim zemljama samo na njihov zahtev.

Sastavni deo sporazuma o Centru je pitanje imuniteta, odnosno statusa ljudi koji u njemu rade, naveo je Dačić i dodao da "to nije diplomatski status, već status koji ima osoblje takvih centara u svetu".

"To što je Ivica (Dačić) sada ispričao o reakciji Brisela na Centar, upravo govori da Brisel vrši politički pritisak", rekao je Lavrov.

Dačić i Lavrov su se složili da bi sledeće godine, kada se obeležava 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, OEBS mogao da organizuje specijalnu manifestaciju.

Lavrov je čestitao Dačiću ponovni izbor za predsednika Socijalističke partije Srbije, i poželeo mu uspeh i na unutrašnjem i na spoljnjem planu.

U prisustvu dva ministra potpisan je Sporazum o saradnji diplomatskih akademija Srbije i Rusije.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво