Читај ми!

Podrška SAD u borbi protiv kriminala

Delegacija kongresmena Predstavničkog doma SAD pohvalila je srpske vlasti zbog ostvarenih rezultata u oblasti jačanja vladavine prava. Ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću preneli su podršku SAD u borbi protiv kriminala.

Predsedavajući Predstavničkog doma kongresmen Bob Gudlet kaže da je posebno važna zaštita sloboda građana kroz jačanje vladavine prava i pohvalio srpske vlasti za ostvarene rezultate kroz snažne izmene zakona što je omogućilo građanima da prava ostvaruju preko sudova.

Gudlet je, u obraćanju medijima posle sastanka u Narodnoj skupštini, istakao da su principi u vezi sa vladavinom prava važni za budućnost Srbije, rast privrede, ali i jačanja odnosa sa SAD, te put u EU, prenosi Tanjug.

Tema razgovora sa srpskim poslanicima, kako je dodao, bila je i zaštita građana od sajber kriminala, a cilj SAD, kako je rekao, je da zaštiti sve države od sajber napada.

Gudlet je rekao da su SAD zainteresovane i za unapređenje saradnje sa Srbijom u borbi protiv trgovine ljudima, gde je potrebno uložiti zajedničke napore.

S tim u vezi je ukazao da je Kongres usvojio više zakona u cilju zaštite sopstvenih građana od trgovine ljudima, ali i žrtava širom sveta.

Gudlet je naglasio da je delegacija u Srbiji naišla na srdačnu dobrodošlicu, i da je obavila dobre razgovore već juče sa premijerom, ministrom unutrašnjih poslova i predsednikom Upravnog suda.

Isto tako je rekao da postoji obostrana želja za unapređenjem parlamentarne saradnje u svim oblastima.

Potpredsednik Narodne skupštine Igor Bečić rekao je da je na sastanku istaknuto da postoji prostor i spremnost za unapređenje parlamentarne i ukupne bilateralne saradnje između Srbije i SAD.

Zahvalio se SAD za podršku evrointegracijama Srbije, ali i na priznanju koje se odaje Srbiji posebno u oblasti unapređenja vladavine prava i ekonomske liberalizacije.

Bečić je objasnio da je delegacija Kongresa imala zajednički sastanak sa potpredsednicima Skupštine, članovima Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD.

Bilo je reči i o naporima koji se čine u oblasti protiv organizovanog kriminala i korupcije, u pogledu jačanja valdavine prava, kao i u vezi stvaranja povoljnije klime za privlačenje investicija i brži ekonomski rast, preneo je Bečić.

Zahvalio se SAD i na pomoći koju su dodelile za potrebe saniranja posledica majskih poplava u Srbiji, i ukazao na podršku Američke agencije za međuanrodni razvoj (USAID) koja se nekoliko godina unazad uspešno odvija sa Skupštinom, i kroz saradnju Programa podele vlasti.

Podrška SAD borbi protiv kriminala

Predstavnici američkog Kongresa preneli su ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću podršku SAD u borbi protiv kriminala i uspostavljanju vladavine prava kao i daljem evropskom putu Srbije.

Posle sastanka sa Stefanovićem, Gudlet je rekao novinarima da je jedna od tema razgovara bila napredak koji je ostvaren po pitanju smanjenja kriminala.

Rekao je i da je delegacija Kongresa sa Stefanovićem razgovarala i o nekim reformama koje se sprovode u radu same policije.

Uz napomenu da je sve to "jedna kombinacija saradnje policije i pravosuđa", Gudlet je istakao da "želimo da se na kraju uspostavi vladavina prava i da u tom pogledu pomognemo što više možemo, a na kraju sve u cilju da bi pomogli Srbiji na njenom putu u EU".

Stefanović je preneo novinarima da su ključne teme razgovara bile saradnja Srbije, a posebno MUP-a sa SAD "naročito u borbi protiv organizovanog kriminala, borbi protiv terorizma i unapređenju vladavine prava".

Prema njegovim rečima, svesni svoje veličine i snage, želimo da budem partneri "koji će pokazati da su sposobni da učine sve što je moguće da reformišu svoju zemlju i da unaprede njen put ka EU".

Ministar je rekao da se nada da će ova poseta "pomoći da učvrstimo odnose dve zemlje" i da "nastavimo dobru saradnju i pokažemo da dobra saradnja policija i pravosuđa i država uvek mora da bude jača od kriminala".

Delegaciju Kongresa, koju prevdode Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma kongresmen Bob Gudlet (Virdžinija) i kongresmen Džerold Nedler (Njujork), čine kongresmeni Džim Sensenbrener (Viskonsin), Tom Marino (Pensilvanija), Blejk Farenthold (Teksas), Šejla Džekson-Li (Teksas), Stiv Koen (Tenesi) i Henk Džonson (Džordžija).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво