Davenport: Srbiji predstoji težak period

Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport ocenio je da Srbiji predstoji težak period i da je potrebno preduzeti hrabre korake, koje Vlada Srbije prvi put preduzima i bori se s nasleđem državnih i društvenih preduzeća.

Davenport je na otvaranju konferencije "Svet u 2015." rekao da napori imaju punu podršku EU, ne samo političku već i kroz instrumente koje EU stavlja na raspolaganje Vladi Srbije.

Dosledno i predvidivo zakonodavstvo, uz primenu zakona, izuzetno je važno za Srbiju i u procesu pristupnih pregovora sa EU i za stvaranje atraktivne poslovne klime za investitore, izijavio je Davenport.

Davenport je na otvaranju konferencije "Svet u 2015.", podsetio da je Srbija na početku nove faze u pregovorima sa EU i da će u fokusu biti oblasti poput vladavine prava, osnovnih ljudskih prava, borba protiv korupcije.

"To je ekstremno važno za stvaranje predvidivosti i poslovne klime kakvu žele potencijalni investitori", rekao je Davenport.

Ambasador EU je podsetio da je Unija najvažniji trgovinski partner Srbije sa dve trećine ukupne razmene i kao primer naveo da je izvoz Srbije u Italiju i Nemačku veći od njenog ukupnog izvoza u Rusijiu, Kinu, Tursku i SAD.

Kompanije iz EU su, prema njegovim rečima, od 2005. godine daleko najveći investitori u Srbiji sa 13,5 milijardi evra inesticija, što čini tri četvrtine direktnih stranih investicija u Srbiju u tom periodu.

EU je i najveći donator u poslednjih 10 godina sa više od 2,5 milijardi evra.

"Nastavićemo da budemo ubedljvo najveći partner Srbije i kada se radi o donacijama", rekao je Devenport.

Direktorka USAID u Srbiji Aza el Abd izjavila je da se Srbija transforiše i oslobađa prošlosti, u čemu ima podršku američke vlade.

"Srbija je na pravom putu, ali dobre namere nisu dovoljne za rešenje krize budžeta, unapređenje poslovne atmosfere, otvaranje novih radnih mesta", rekla je direktorka USAID-a.

Podsetivši na usvajanje važnih zakona, El Abd je upozorila da reforme moraju biti sprovedene i da to zahteva zajedničke napore cele nacije.

Taj proces je, prema njenim rečima, previše važan da bude prepušten političarima, direktorima preduzeća, sindikatima.

Ona je rekla da prvi korak predstavlja priznanje da je prošlo vreme velikih državnih preduzeća i da privatni preduzetnički sektor mora da bude pokretač rasta.

Direktorka USAID-a je istakla da put Srbije ka EU predstavlja najsigurniji put ka uspehu i da Vašington snažno podržava priključenje Srbije Uniji, kao i da tao predstavlja pozitivan signal i za investitore.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво