Читај ми!

Vilhelm: Prvo otvoriti poglavlje 35

Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je da se nada da će Srbija što pre otvoriti prvo pregovaračko poglavlje sa EU i ponovio da je stav Berlina da to mora da bude poglavlje 35 o Kosovu.

Vilhelm je na konferenciji "Ekonomist: Svet u 2015" u hotelu "Metropol" rekao da će se pregovori sa EU nastaviti i da je siguran da će 2015, što je moguće pre, biti otvorena prva poglavlja.

Podsetivši da je Nemačka povremeno izložena kritikama da blokira otvaranje poglavlja, on je rekao da Berlin insistira da se počne sa poglavljem 35.

Podsetio je da Srbija sledeće godine preuzima predsedavanje OEBS-u i naglasio da će u tom svojstvu imati posebne odgovornosti zbog ukrajinske krize.

"Siguran sam da je Vlada Srbije spremna da podnese taj teret odgovornosti", rekao je nemački diplomata.

Srbija je, prema njegovim rečima, u prednosti jer ima veoma dobre odnose sa EU i SAD, kao i sa Rusijom, te može da predstavlja most između Evrope i Rusije.

Poručio je i da će naredne godine takozvana trojka – Švajcarska, Srbija i Nemačka – veoma tesno sarađivati i konsultovati se neprestano.

Trojku čine bivši, sadašnji i budući predsedavajući OEBS-a.

Govoreći o 2015. u Srbiji, Vilhelm je istakao da su reforme veoma važne i da mogu doprineti otvaranju novih radnih mesta.

Reforme će, prema njegovim rečima, još više povećati atraktivnost Srbije kao mesta za ulaganje.

On je ocenio i da bi Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu takođe mogao da pomogne pospešivanju regionalne saradnje, na primer, u okviru infrastrukturnih i drugih projekata, i podsetio da je podsticanje ekonomske saradnje regiona bio i glavni cilj Berlinske konferencije u avgustu.

Vilhelm je ocenio i da odnosi Srbije i Nemačke nisu bili nikada bolji i izrazio nadu da će u Srbiju doći još više nemačkih kompanija na, kako je rekao, atraktivne lokacije za investicije.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво