Читај ми!

Zapadni Balkan prioritet predsedavanja OEBS-u

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će Zapadni Balkan i regionalna saradnja biti prioritet predsedavanja Srbije OEBS-u, ali i podsticanje mirovnog procesa u Ukrajini.

"Smatram da je naš region na pravom putu i očekujem da će naše predsedavanje dati dodatni impuls regionalnoj saradnji", poručio je Dačić na svečanom prijemu povodom završetka predsedavanja Švajcarske i početka predsedavanja Srbije OEBS-u, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, Srbija je, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, iskreno posvećena jačanju saradnje sa susedima i zemljama regiona u celini.

Dačić je ukazao da će predsedavanje Srbije OEBS-u od 1. januara 2015. biti veoma važno s obzirom na krizu u Ukrajini, koja je obeležila dosadašnje švajcarsko predsedavanje ovom organizacijom.

"Svesni smo da će i 2015. godine Ukrajina biti dominantna tema u OEBS-u i da će biti potreban isti nivo angažovanja", naglasio je srpski šef diplomatije.

"U tom kontekstu, naš prioritet biće podsticanje sveobuhvatnog mirovnog procesa", dodao je Dačić, podsetivši na zaključke Ministarskog sastanka u Bazelu, koji potvrđuju dalje angažovanje OEBS-a u Ukrajini.

Dačić je naveo da se iduće godine navršava 40 godina od usvajanja Završnog akta u Helsinkiju, te da će srpsko predsedavanje biti prilika da se potvrdi značaj tog dokumenta.

"Nameravam da odmah na početku predsedavanja razgovaramo sa partnerima u OEBS-u o nastavku procesa započetog u Helsinkiju", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da Srbija posvećuje veliku pažnju pripremama za predsedavanje, o čemu svedoče njegove posete Francuskoj, Rusiji i Ukrajini koje danas otpočinje, radi konsultacija sa važnim akterima radi što boljeg predsedavanja, u interesu Evrope.

"Učinićemo sve da predsedavanje Srbije OEBS-u bude konstruktivno i da ostvarimo konstruktivne rezultate", poručio je Dačić.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh poručio je Srbiji da se pripremi za ono što je nepredvidivo.

"Pošto OEBS ima oruđe za rešenje konflikata i Švajcarska je razvila jedno praktično džepno oruđe koje će vam sigurno pomoći da se suočite sa izazovima koji su pred vama. Prihvatite ovaj švajcarski vojni nožić", obratio se Ruh Dačiću.

Dačić je rekao i da je već određen datum Ministarskog sastanka u Beogradu te da će taj ogroman skup biti održan u beogradskoj "Areni" 3. i 4. decembra 2015, uz učešće 57 država članica OEBS-a, ministara spoljnih poslova i drugih raznih organizacija, kao i mediteranskih i azijskih partnera.

Svečanom prijemu, koji je Dačić priredio u saradnji sa Ambasadom Švajcarske u Srbiji, prisustvovali su šefovi diplomatskih misija i predstavnici međunarodnih organizacija u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи