Читај ми!

Lavrov i Dačić sutra u Moskvi

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić razgovaraće sutra u Moskvi o izgledima za partnerstvo unutar OEBS-a, čije predsedavanje Srbija preuzima 1. januara, rekao je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

"Naša zemlja (Rusija) želi blisku i konstruktivnu saradnju sa Beogradom (Srbijom) po svim pitanjima na agendi OEBS-a", rekao je Lukaševič za RIA Novosti, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, glavne teme razgovora dvojice šefova diplomatija biće, u sadašnjim okolnostima, rešavanje evropske bezbednosne krize u okviru grupe "Helsinki plus 40", rešavanje ukrajinskog sukoba, stvaranje uslova za usklađivanje procesa integracija i jačanje tradicionalnih vrednosti u zoni OEBS-a.

Lukaševič je istakao da Moskva pozdravlja "interesovanje koje srpska strana pokazuje u pogledu pristupa Rusije", prenosi ruska medijska mreža Sputnjik.

"Očekujemo od srpskog predsedavanja (OEBS-u) izbalansiranu politiku koja će garantovati da stavovi svih država članica budu uzeti u obzir, u skladu sa mandatom aktivnog predsedavanja OEBS-u", istakao je Lukaševič.

Lukaševič je naveo da će Dačić i Lavrov sutra, takođe, razmeniti stavove o trenutnoj situaciji i izgledima rusko-srpske energetske saradnje.

"Srpsko rukovodstvo je reagovalo sa razumevanjem, mada ne bez zabrinutosti, na odluku o obustavi projekta 'Južni tok', čije je sprovođenje bilo nemoguće zbog nekonstruktivnih akcija Evropske komisije. Beograd ne isključuje mogućnost da u budućnosti Rusija pruži Srbiji pouzdane alternativne energetske resurse", dodao je Lukaševič.

Trgovina između Srbije i Rusije, kazao je portparol ruskog MSP, nastavlja da raste, a prema ruskom Zavodu za stastistiku, Rostatu, ruska direktna strana ulaganja u Srbiji su dostigla više od 1,3 milijarde dolara.

On je, takođe, podvukao da se fokus Srbije na članstvo u EU, koje je ključni spoljnopolitički prioriet Srbije, "u Beogradu ne smatra preprekom za dalje jačanje saradnje sa Rusijom i koordinisanje pristupa glavnim pitanjima od globalnog i evropskog značaja".

Ministar Dačić će danas otputovati u posetu Francuskoj, a sutra će posetiti Rusku Federaciju, nakon čega će boraviti i u poseti Ukrajini.

U ovim državama Dačić će do 23. decembra razgovarati sa ministrima inostranih poslova tih zemalja, Loranom Fabijusom, Sergejem Lavrovom i Pavlom Klimkinom.

Posete se realizuju u okviru priprema za predsedavanje Srbije OEBS-u 2015. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prilikom susreta biće razmenjena mišljenja o najvažnijim pitanjima u vezi sa predsedavanjem Srbije OEBS-u, kao i pitanjima iz oblasti bilateralne saradnje sa ovim zemljama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара