Читај ми!

Dobrim odnosom sa Kinom do još većih ulaganja

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je prezadovoljan rezultatima susreta sa delegacijom Kine, koju je predvodio premijer Li Kećang.

Dačić je naglasio da se Srbija ne vezuje samo za inicijativu koja je vredna 10 milijardi dolara, već želi da ima odnose sa Kinom koji će dovesti do toga da ta cifra bude daleko veća, prenosi Tanjug.

"Ne vezujemo se samo za ovu inicijativu koja vredi 10 milijardi dolara, a za koju mnoge zemlje nisu izradile konkretne projekte. Mi želimo da imamo odnose sa Kinom koje će daleko prevazići tu cifru, a to znači da razvijamo bliske odnose u mnogim sferama, poput energetike, infrastrukture", rekao je Dačić novinarima.

Istakao je da su Kinezi zainteresovani za uvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda, ali je ukazao da ih mi nemamo dovoljno za tako veliko tržište.

"Kao država smo omogućili našoj privredi da proda sve što proizvede, pošto imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom, i sada nam se otvara kinesko tržište", dodao je Dačić.

Dačić je istakao da je potpisano mnogo bilateralnih sporazuma iz različitih oblasti, čime je stvorena ugovorna pravna osnova za bolju saradnju.

Dačić je, govoreći o jednom od brojnih projekata, pomenuo prugu Beograd-Budimpešta, za koju je kazao da očekuje da će biti započeta u nekoliko narednih meseci, što će doprineti revitalizaciji privrede i podsticanju rasta društvenog proizvoda.

Takođe je ukazao i na značaj političke saradnje sa Kinom dodajući da je dogovorio sa kineskim kolegom razmenu redovnih poseta i zauzimanje zajedničkog stava kada je reč o multilateralnim pitanjima.

"Kina uz Rusiju ima odlučujuću ulogu kada je reč o nacionalnim interesima Srbije", podvukao je Dačić, misleći na Kosovo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво