Читај ми!

"Šešelj incident koji ne sme da pokvari odnose"

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da se odnosi Srbije i Hrvatske nakon "slučaja Šešelj" popravljaju, i da taj incident ne sme da vrati unazad postignuti nivo saradnje.

"Ovo je bio jedan incident. Naravno da niko u Hrvatskoj nije mislio da puštanje Vojislava Šešelja ima veze sa Srbijom. Ono što smo mi očekivali je, s obzirom na istoriju i ratnohuškačku retoriku koja je rezultirala ogromnim tragedijama, da se vlasti Srbije jasno distanciraju", rekla je Pusićeva novinarima posle razgovora s kineskim premijerom Li Kećangom u sklopu Samita Kine i zemalja srednje i istočne Evrope u Beogradu, prenosi Tanjug.

Kako navodi Hina, Pusićeva je naglasila i da Hrvatska nije od Srbije očekivala "poruku političarima, već društvu".

Pusićeva je naglasila da već i njen dolazak u Beograd potvrđuje da je posle "slučaja Šešelj" nastupilo otopljavanje odnosa koji su zapali u krizu nakon Šešeljevog dolaska iz haškog pritvora i niza poruka kojima je podstakao reakcije javnosti u Hrvatskoj.

Ocenila da su Srbija i Hrvatska dosad već imale i mnogo hladnije i neprijatnije odnose, ali su se stvari promenile i obe države u interesu svojih građana moraju gledati u budućnost.

"Ovo je jedan incident koji nas je upozorio da moramo biti dodatno oprezni i imati vrlo jasan stav kao političari", rekla je ministarka, istakavši i da političari u regionu moraju da smanjuju tenzije i da Srbija i Hrvatska imaju mnogo zajedničkih interesa i mogućnosti.

"Incident sa Šešeljem nije nešto što na dugi rok treba da vrati unazad odnose Srbije i Hrvatske. Činjenica da smo susedi je trajna i interesi jednog i drugog društva su stabilnost i bolji život, bolji standard. To je naš posao. A ovakve stvari nas u tome ometaju i unazađuju i zato ih jasno treba izbaciti iz naše komunikacije", poručila je hrvatska šefica diplomatije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи