Читај ми!

Kina i Srbija iskreni prijatelji

Predsednik Vlade Narodne Republike Kine Li Kećang započeo je zvaničnu bilateralnu posetu Beogradu, posle Samita "Beogradski susret". Srbija doživljava Kinu kao iskrenog prijatelja, rekao Vučić na početku bilateralnih razgovora.

17.30 – Završena zajednička pres-konferencija kineskog i srpskog premijera u Palati "Srbija".

17.10 – Postigli smo dogovor o mnogim značajnim projektima i o njihovoj kvalitetnoj i pravovremenoj realizaciji, rekao je Li Kećang.

17.00 – Srbija je ponosna što za gosta ima Li Kećanga, mislim da smo uspeli da pokažemo tradicionalno srpsko gostoprimstvo, rekao Vučić na pres-konferenciji.

16.55 – Delegacije dve zemlje potpisale su 13 sporazuma. Sledi pres-konferencija srpskog i kineskog premijera. 

16.45  U toku je potpisivanje više sporazuma između Srbije i Kine.

15.40 – Li: Srbija i Kina se međusobno razumeju i poštuju, postoji tradicionalno prijateljstvo dve zemlje.

15.35 – Vučić: Čast je ali i obaveza i odgovornost što je kineski premijer u Beogradu. Srbija Kinu doživljava kao svog partnera i saveznika.

15.30 – Počeo bilateralni sastanak srpske i kineske delegacije. 

15.20 – Intoniranjem himni Kine i Srbije, počela svečana ceremonija u čast Li Kećangu. Ovo je prva poseta kineskog premijera Srbiji posle 28 godina.

15.15 – Delegacije kineskih privrednika su ispred Palate "Srbija", gde premijer Vučić očekuje kineskog kolegu. Zatvoren saobraćaj u okolnim bulevarima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, na početku bilateralnog sastanka delegacija dve zemlje, zahvalio kineskom kolegi Li Kećangu što je Samit šefova vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope održan u Beogradu, ali i što je sam premijer Kine u zvaničnoj poseti Beogradu.

"Kina može da računa na Srbiju kao na pouzdanog i odgovornog prijatelja, kakav je Kina uvek bila Srbiji", poručio je Vučić.

Vučić se posebno zahvalio Kini na tome što "podržava Srbiju i brani njen teritorijalni integritet".

"Srbija Kinu doživljava kao svog partnera i saveznika, i verujem da vam neće smetati to što jedna mala zemlja, mala po veličini, ne po ljudima koji je nastanjuju, oseća Kinu kao iskrenog prijatelja", rekao je Vučić.

Srpski premijer je istakao da Beograd podržava politiku jedne Kine i naglasio da će toj politici ostati dosledan.

"Srbija smatra da postoji veliki prostor za naše unapređenje bilateralne saradnje, ekonomskih odnosa, da razmena bude veća", rekao je Vučić, ponovivši da ovaj region ima tržište slobodne trgovinske razmene od gotovo milijardu ljudi.

Kineski premijer Li Kećang ocenio je da je prijateljstvo Kine i Srbije sve čvršće i da se dve zemlje politički međusobno povezuju i podržavaju.

"Ovo je prva zvanična poseta kineskog premijera Srbiji posle 28 godina, ali nas vezuje tradicionalno prijateljstvo. Bez obzira na razlike, svaka zemlja je ravnopravna članica međunarodne zajednice i time se rukovodi spoljna politika Kine", rekao je Li.

Li je u uvodnom obraćanju na sastanku delegacija Srbije i Kine u Palati "Srbija", rekao da su dve zemlje proteklih godina znatno unapredile saradnju.

Kineski premijer je zahvalio Vladi Srbije na izvanrednoj organizaciji Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Kineski premijer Li Kećang stigao je oko 15.20 pred Palatu "Srbija", gde ga je dočekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim je izvršio smotru počasne garde.

Posle intoniranja himni dveju zemalja, pred Palatom "Srbija" kineskog premijera su pozdravili i ministri u Vladi Srbije, a zatim je usledio bilateralni sastanak delegacija Kine i Srbije.

Potpisano 13 sporazuma

Nakon bilateralnog susreta potpisani su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između vlada dve zemlje, Memorandum o otpočinjanju studije izvodljivosti o izgradnji industrijskog parka, Sporazum o međusobnom osnivanju kulturnih centara, kao i Sporazum o međusobnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja.

Delegacije dve zemlje su takođe potpisale Protokol o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu, zatim Ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta TE "Kostolac B", Sporazum o saradnji Narodne banke Srbije i Kineske razvojne banke i Memorandum o razumevanju u sveobuhvatnoj finansijskoj saradnji Kineske razvojne banke i Vlade Srbije.

Kina i Srbija su potpisale i Memorandum o razumevanju između MUP-a Srbije i kompanije "Huavej", Memorandum o razumevanju i partnerskoj saradnji između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kineske korporacije "Ze-te-i" (ZTI), kao i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu dela oko Beograda, Bubanj potoka i Vinče.

Potpisana su i dva memoranduma o razumevanju o finansiranju između Eksim banke i Grada Beograda, odnosno Eksim banke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U cilju podrške srpskom visokom školstvu i uspostavljanju istraživačko-razvojnih centara u oblasti Informaciono-komunikacionih tehnologija, kompanija "Huavej" je Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu donirala Laboratoriju informaciono-komunikacionih tehnologija baziranu na najmodernijim 4G tehnologijama.

Tim povodom, zamenik generalnog direktora kompanije "Huavej" uručio je srebrnu plaketu ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću.

Li je prvi kineski premijer koji boravi u Srbiji još od 1986. godine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво