Stanje na Kosovu mirno, ali ne i stabilno

Komandant nemačkog kontigenta vojnika na Kosovu pukovnik Zigfrid Cajer ocenio je da je stanje na Kosovu, odnosno u delovima gde pretežno živi srpsko stanovništvo, mirno, ali ne i stabilno.

Pukovnik Cajer je u intervjuu za internet portal nemačkih snaga bundeswehr.de govorio, između ostalog, o situaciju na severu Kosova, oko Kosovske Mitrovice i na jugozapadu Kosova.

"Trenutno je stanje tamo mirno, ali ne i stabilno.To se poslednji put moglo osetiti za vreme utakmice Albanija-Srbija u oktobru. Nezadovoljstvo privrednom situcijom i etničke napetosti čine situaciju u tim oblastima teško predvidivom", rekao je Cajer.

Kada je reč o organizovanom kriminalu na Kosovu, to je, kako smatra Cajer, sada kao i ranije, veliki problem Kosova.

Kosovska policija i Euleks sprovode redovno operacije protiv organizovanog kriminala, "često sa skromnim uspehom", priznao je Cajer.

Govoreći o centralnim temama i projektima 39. kontigenta za 2015. godinu, Cajer je naveo i redukovanje trupa i objasnio da to, međutim, zavisi od razvoja situacije.

Naglasio je da vojnici Bundesvera, kao i ranije, imaju dobar ugled među većinom stanovništva Kosova.

"Nasuprot tome, raspoloženje u narodu nije dobro. Nezaposlenost je preko 50 odsto, kod mladih ljudi i veća. Prosečna plata je oko 300 evra. Za mnoge nema vidljivog napretka", ukazao je komandant nemačkog kontigenta Kfora.

Govoreći o saradnji sa kosovskim sigurnosnim snagama, Cajer je naglasio da se ta saradnja obavlja pre svega sa Kosovskim bezbednosnim snagama (KSF) u oblasti logistike.

Nemački pukovnik je, takođe, naveo da NATO organizacija NLAT savetuje Kosovske bezbednosne snage u različitim pitanjima.

Trenutno nema direktne saranje sa kosovskom policijom u oblasti obrazovanja, rekao je Cajer i naglasio da se saradnja sa kosovskom upravom odvija bez problema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво