Читај ми!

Tadić: Moguće da budemo u rekonstruisanoj vladi

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da ostavlja otvorenu mogućnost da od januara bude u novoj, rekonstruisanoj Vladi Srbije, ali da ostaje i opcija da i dalje bude u opoziciji.

Boris Tadić je gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u podsetio da je bilo priča o tome da će njegova stranka biti u Vladi i nakon prošlih izbora.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

"Mi ostavljamo otvorene mogućnosti i da budemo i da ne budemo u Vladi, i da budemo i da ne budemo u opoziciji", rekao je Tadić odgovarajući na pitanje da li će od januara njegova stranka biti u Vladi.

Ponovio je da je postojala mogućnost da uđe u Vladu i posle poslednjih izbora i da je imao korektan razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom debate kuda dalje nakon izbora.

Tadić je ocenio da bez pregovora sa EU nema sprovođenja reformi, ali je izneo zamerke na način na koji se pregovaralo sa Briselom.

"Način na koji pregovara Vlada sa EU nije dobar. Verovatno nećemo otvoriti nijedno poglavlje do kraja godine. To nije uspeh", kaže Tadić i dodaje da odlaganje otvaranja pregovora o poglavljima znači i produžavanje mogućnosti za ulazak u EU.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će Srbija biti suočena sa priznanjem Kosova, Tadić je rekao da je Nikolić ubacio "vrlo oštar kamen u cipelu" premijera Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Prema Tadićevoj oceni, Nikolić je rekao ono što je i u prošlosti govorio i da je vrlo ružno da sada "otkriva toplu vodu na saksiji".

"Da, neke zemlje u Evropi žele da priznamo nezavisno Kosovo, to svi građani znaju, ali ima zemalja koje to ne žele. To je pitanje borbe. To me podseća na Dačića koji kaže da je strašno što je Kosovo prišlo u MOK-u, a Briselski sporazum je uvodio Kosovo u Međunarodni olimpijski komitet i to je Dačić vrlo dobro znao", kaže Tadić.

Govoreći o mogućoj saradnji opozicije, Tadić je rekao da postoji velika asimetrija snage vlasti i slabe opozicije u parlamentu, kao i nemogućnost pravog predstavljanja kroz medije onoga što radi opozicija, ali i naveo da se ne slaže sa tim da je opozicija bezidejna i mrtva.

Tadić kaže da sa liderom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem ima "normalnu saradnju", a da on i predsednik Nove stranke Zoran Živković prosto pripadaju potpuno drugačijim vrednosnim orijentacijama.

Sa liderom Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem, naveo je, može da govori ukoliko bude pristojan u budućnosti jer je u "poslednje vreme postao nepristojan čovek" i "ne zna šta mu je", dok sa liderom pokreta Zajedno za Šumadiju Veroljubom Stevanovićem uvek može da razgovara.

"Sa (predsednicom Demokratske stranke Srbije) Sandom Rašković Ivić uvek mogu da razgovaram, iako ne znam da li je njena orijentacija da bude vođa krajnje desnog sektora. U tom slučaju nema nikakvog razgovora, jer je velika ideološka razlika. Ja pripadam socijaldemokratskoj orijentaciji u odnosu na taj sektor i tu politiku", naveo je Tadić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво