Читај ми!

"Tražiće da priznamo Kosovo za ulazak u EU"

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da "apsolutno zna" da će se Srbija naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa. Na to moramo da budemo spremni, poručuje Nikolić. Predsednik Srbije sutra će telefonom razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, potvrđeno RTS-u u kabinetu predsednika.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu za Večernje novosti da će nas Brisel suočiti sa priznavanjem Kosova i da na to moramo da budemo spremni.

"O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram sa premijerom Vučićem", rekao je Nikolić, prenosi Tanjug.

Nikolić dodaje da reči komesara EU Johanesa Hana, koji je o tome govorio, niko iz EU nije demantovao, "a to znači i da komesar nije govorio samo iz svoje glave, već je očigledno izneo zvaničan stav".

Upitan da li bi predvodio državu koja bi se odrekla Kosova zarad članstva u EU, Nikolić kaže da ne bi učestvovao u Vladi koja bi priznala nezavisnost Kosova i "koja bi merila hoćemo li više evra dobiti ako ga se odreknemo".

Na dodatno pitanje smatra li da bi Vlada u tom slučaju pošla za njim, odgovara da ne sumnja da bi Vlada imala istu poziciju.

"Ne mora da pođe za mnom. Pošla bi za svojim Ustavom, interesima i raspoloženjem građana Srbije, čašću, moralom... Ne sumnjam da bi Vlada imala istu poziciju u tom slučaju", rekao je predsednik Srbije i dodao da među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidi nijednog koji bi se odrekao Kosova i da bismo se "istovremeno odrekli svega onoga što nas čini Srbima".

Nikolić je takođe, upitan zašto je odlučio da prvi od zvaničnika o tome progovori, rekao da vidi da se osim njega na tu temu niko ne izjašnjava ili kaže da tog uslova nema u pregovorima.

"Ne treba da zabijamo glavu u pesak poput noja i da ne vidimo lava koji nas jede odozgo", zaključio je predsednik Srbije.

Број коментара 98

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво