Читај ми!

Nemački mediji: Srbija ne podržava Šešelja

O Srbiji se trenutno sve može reći, ali sigurno ne da podržava politiku lidera SRS-a Vojislava Šešelja o takozvanoj velikoj Srbiji, ocenjuju nemački mediji.

Dve najvažnije zemlje Zapadnog Balkana ponovo su u političkom klinču, piše Tiroler tagescajtung onlajn.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je otkazao posetu Beogradu zakazanu za sredinu decembra. Aleksandar Vučić, njegov srpski kolega, ne dozvoljava da mu se drže "lekcije iz demokratije". Pun gneva, on kaže: "Nismo mi vreća za udaranje!" Srpski list Danas smatra da izbija novo "ledeno doba".

Dakle, opet je uspeo: Vojislav Šešelj, srpski nacionalistički lider, posle jedanaest godina pušten iz Tribunala za ratne zločine u Hagu zbog toga što boluje od raka, određuje politiku kao nekada.

Parlament EU doneo je rezoluciju protiv Srbije, jer se navodno nije dovoljno distancirala od Šešeljevog govora mržnje. "Šešelj, Hrvati i EU zajedno protiv Srbije" pisalo je u petak na naslovnoj stranici tabloida Informer.

"Mi nemamo ništa zajedničko sa Šešeljem", kaže Vučić zapanjen. "Ko ga je otpustio iz Haga? Mi ili vi?", pita on. I zaista, o Srbiji se trenutno svašta može reći, ali sigurno ne da podržava Šešeljevu politiku tzv. velike Srbije.

U klinču sa Crnom Gorom i Albanijom

EU kandidat Srbija, ipak najveća zemlja u regionu, smatra da je druge zemlje nepravedno tretiraju. Prethodnih dana svuda na Kosovu je bilo zastava sa granicama Velike Albanije – Beograd se oseća ugroženim.

Novi spor postoji i sa Crnom Gorom. Premijer Milo Đukanović je kao teroristu žigosao Gavrila Principa, srpskog atentatora, koji je ubistvom habzburškog prestolonaslednika pre 100 godina izazvao svetski rat.

Ponovo je oživljen i dugogodišnji spor sa Albanijom, prekinutom fudbalskom utakmicom na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i odlaganjem istorijske posete premijera Edija Rame: Tirana je zabranila uvoz lekova iz Srbije. Srbija ne zna šta ju je snašlo. Glavni cilj Evropske unije u regionu je politički mir Balkana. Sada Brisel ima gomilu novih "gradilišta", piše Tiroler tagescajtung onlajn.

Srbija se oseća poniženom

Dorstener cajtung piše: "Oni koji su podneli ovu rezoluciju hteli su da unize ugled Srbije", kritikovao je srpski premijer Aleksandar Vučić u Beogradu rezoluciju EP.

Članovi EP očigledno nisu znali o čemu glasaju sumnja Vučić́: "Zašto daju podstrek mržnji, ksenofobiji i aveti prošlosti", pita se on i nastavlja: "Šta hoće? Da ćutimo, dok ponižavaju Srbiju, dok falsifikuju činjenice i govore neistinu?". Zvanična Srbija nema ništa zajedničko sa politikom Šešelja, piše Dorstener cajtung.

Kronen cajtung piše da su se povratkom Šešelja u Srbiji "na muci našli baš premijer Vučić i predsednik Nikolić. Obojica su bili njegovi bliski saradnici koji su s njim raskrstili tek u jesen 2008. I dok Vučić pokušava da se distancira od novonastalog problema, Nikolić se do sada nije javio za reč".

Međutim, sudeći po najnovijoj anketi objavljenoj u četvrtak, a i po izjavama Zorana Babića i Ivice Dačića, list zaključuje da Šešelja ne treba bagatelizovati, ali da on više nije važan politički faktor u Srbiji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво