Читај ми!

Odbor EU-Srbija poziva na otvaranje poglavlja

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije usvojio je Deklaraciju i preporuke u kojima se ohrabruje otvaranje poglavlja u procesu pristupanja Uniji u najskorijem roku.

Sa druge strane, Odbor konstatuje neusklađenost spoljnih politika EU i Srbije, posebno u odnosu na ulogu Rusije u ukrajinskoj krizi, prenosi Beta.

U Strazburu je u sredu i četvrtak održan drugi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, kojim su kopredsedavali Eduard Kukan, na čelu delegacije Evropskog parlamenta, i Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Srbije.

Srpski i evro-poslanici su razgovarali o stanju pristupnih pregovora i odnosima EU i Srbije, o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ulozi Srbije u jačanju regionalne saradnje, ekonomskim reformama, unapređenju osnovnih prava i sloboda, kao i o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformi pravosuđa.

U razgovorima je konstatovan napredak Srbije u usklađivanju zakona s pravom Evropske unije, kao i u primeni SSP-a, saopštila je Narodna skupština.

Zajednički parlamentarni odbor pozvao je EU i Srbiju da u što većoj meri usklade spoljne i bezbednosne politike tokom pristupnog pregovaranja.

Odbor "sa zabrinutošću konstatuje izvesnu neusklađenost spoljnih politika EU i Srbije, posebno u pogledu uloge Rusije u ukrajinskoj krizi", piše u deklaraciji.

U Deklaraciji upućenoj Savetu za stabilizaciju i pridruživanje i institucijama Srbije i EU, pozdravljaju se formalni početak pregovora o pristupanju Srbije i tekući proces skrininga i "ohrabruje se otvaranje poglavlja u najskorijem roku".

Pozdravljen je i sastanak premijera Srbije i Albanije u Beogradu, kao i "pokazana predanost" u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz konstataciju da je primećeno "usporavanje dinamike celokupnih pregovora".

Odbor je pohvalio održavanje Beogradske parade ponosa 28. septembra i napore Vlade za obezbeđivanje tog skupa kao "suštinski korak u pravcu efektivnog uživanja ljudskih prava u Srbiji".

Poslanici su pozdravili predlog EK da dodeli Srbiji 60,2 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU za pomoć u otklanjanja posledica poplava i pozvali zemlje i institucije EU da pokažu solidarnost.

U deklaraciji je konstatovano i da je broj zaposlenih u javnom sektoru Srbije visok u odnosu na broj zaposlenih u privatnim preduzećima, zbog nedovoljnih reformi preduzeća u državnom vlasništvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво