Читај ми!

Odbornicima vraćena naknada izdvajana za poplavljene

Skupština grada Beograda usvojila je odluku kojom se odbornicima od 1. januara 2015. godine vraća naknada za obavljanje odborničke funkcije koje su se odrekli zbog pomoći ugroženim područjima tokom majskih poplava. Odbornici DS-a kritikovali reakciju nadležnih tokom poplava.

Odlukom gradske skupštine odbornicima je vraćana naknada u mesečnom neto iznosu od 10.000 dinara, a koje su se odrekle na osnovu odluke od 28. maja ove godine, javlja Beta.

Njihova primanja u bruto iznosu usmeravana su za pomoć i sanaciju šteta poplavljenim delovima grada i pomoć nastradalima u poplavama. 

Odbornička grupa DS-a kritikovala je reakciju nadležnih tokom i nakon majskih poplava, navodeći da je bilo mnogo neregularnosti, na šta je odgovorio predsednik Gradske skupštine Nikola Nikodijević tvrdnjom da se život u Obrenovcu normalizuje i da niko neće ostati bez krova nad glavom.

"Nemojte da politizujete temu, i da koristite nesreću ljudi", naveo je Nikodijević i dodao da su i bogatijie zemlje, poput Nemačke i Češke imale problema sa poplavama.

Šef odborničke grupe DS-a Balša Božović je prethodno oštro kritikovao reakciju nadležnih za vreme i nakon majskih poplava, podsećajući da je DS više puta tražio posebnu sednicu skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o toj temi.

DS je, kako je dodao, zatražio i da republički parlament obrazuje Anketni odbor koji bi ispitao da li su mogle da budu izbegnute ljudske žrtve i materijalna šteta.

Božović je kritikovao direktora vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marka Blagojevića koji je, kako tvrdi Božović, rekao da država ne gradi ni jednu jedinu kuću.

"Pitajte građane u Obrenovcu, Paraćinu da li su shvatili i znali da država ne gradi nijednu kuću", naveo je Božović koji je kritikovao i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Na njegovo izlaganje reagovala je i odbornica SNS-a Jasmina Mitović Marić koja je istakla da je "Fondacija Dragica Nikolić" mnogo uradila za pomoć nakon poplava, te da ne stoje kritike koje je DS uputio na račun predsednika Srbije.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je da stoji iza svake odluke donete za vreme poplava i da broj žrtava nikada nije skrivan.

Čučković je, na sednici Skupštine grada na kojoj se razmatra Izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije u vezi sa poplavama, rekao da je 17 osoba u Obrenovcu stradalo i da je taj broj "eksplicitno prikazan javnosti".

"Tačno sam znao ko su ljudi koje ćemo sahraniti. Nikada broj žrtava nije skrivan", rekao je Čučković.

Predsddnik obrenocićake opštine je dodao da stoji iza svake odluke i zahvalio gradonačelniku Siniši Malom što je pozvao ljude da se popnu na više spratove, jer bi u protivnom imali više žrtava.

Na početku sednice odbornici su doneli rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, pa je tako za novog direktora Muzeja afričke umentosti imenovana Marija Aleksić, dok je za direktora Muzeja grada Beograda izabrana Tatjana Koraćinac.

Odbornici su doneli odluku i o formiranju Gradskog štaba za vanredne situacije u izmenjenom sastavu - komandant štaba je gradonačlenik Beograda Siniša Mali, zamenik komandanta Andrija Mladenović, dok je načlenik štaba, član gradskog veća Rade Milošević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво