Читај ми!

Beograd kao diplomatska prestonica

Za tačno 20 dana, Beograd će na nekoliko dana postati diplomatska prestonica centralne i istočne Evrope. Premijeri 15 zemalja iz regiona biće gosti Srbije na samitu koji organizuje Kina, čiji će predsednik vlade takođe posetiti Srbiju. Glavna tema biće ekonomska saradnja, a Srbija najviše očekuje od projekta modernizacije pruge Beograd–Budimpešta.

Od decembarskog samita do brze pruge Beograd–Budimpešta plan je da se stigne velikom brzinom.

"To znači – prvo izrada studije o izvodljivosti koja ne sme da traje duže od tri-četiri meseca, izrada glavnog projekta koja ne sme da traje više od šest meseci i izgradnja pruge koja ne sme da traje više od dve godine", kaže ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ipak, pričaće se i o drugim projektima. Jedan od njih je, kaže Mihajlovićeva, izgradnja druge faze TE "Kostolac". "Premijer je razgovarao u Kini o industrijskoj zoni kod Uba, a mi već imamo kineske partnere kada govorimo o auto-putu Koridor 11", kaže ministarka.

Sve planove Srbija će predstaviti kineskom premijeru Li Kećangu, prvom koji posle 28 godina dolazi u Beograd.

Najsvečaniji trenutak Samita biće otvaranje 1.500 metara dugačkog mosta koji spaja Zemun i Borču. Njegovo otvaranje bilo je najpre planirano za proleće ove godine, potom pomereno za oktobar da bi se konačno poklopilo sa dolaskom kineskog premijera u Beograd.

Prošlo je tačno četiri i po godine od kada su tadašnji predsednik Boris Tadić i delegacija Kine položili kamen-temeljac na tom mestu, a za sledeću godinu ostaje da se dovrši dvadesetak kilometara pristupnih saobraćajnica.

I baš zbog toga ubrzano se asfaltiraju poslednji metri mosta koji će nositi ime Mihajla Pupina – sve mora biti spremno za 17. decembar.

Beogradski samit biće treći susret Kine sa centralnom i istočnom Evropom. Na prethodna dva, čuli su se ambiciozni planovi, ali mnogi tvrde da realizacija ide sporije. Stručnjaci kažu da je to zbog odabrane dinamike rada.

Profesorka dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka kaže da se može očekivati da ti projekti budu realizovani zbog visokog nivoa na kojem se pokreću.

"Sa druge strane, budući da su to veoma složeni, krupni izvođački i investicioni projekti i projekti gde se vrši transfer tehnologije, oni nisu jednostavni ni za pripremu ni za otpočinjanje", rekla je Mitrovićeva.

Nisu jednostavne ni pripreme za boravak 17 premijera na istom mestu u isto vreme. Sve je gotovo spremno, pa i sala u Palati "Srbija", gde će se održati glavni sastanak. Nosi simbolično ime.

"Sastanak će biti održan u sali 'Jugoslavija', a novinari će biti smešteni u sali 'Beograd'. Mi očekujemo da bude oko 300 domaćih i stranih novinara koji će pratiti ovaj skup", ističe šef Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović.

Uključeni su veliki timovi i sve je, kaže, spremno: Od samog dočeka na aerodromu, pripremljena su vozila koja će prevoziti učesnike skupa.

I dok će premijeri u Palatu "Srbija", ministri privrede i ekonomije će tamo gde su pre četvrt veka bili predstavnici Pokreta nesvrstanih – skupa po veličini sličnog decembarskom. U Sava centru razgovaraće se o detaljima ekonomskog povezivanja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи