Читај ми!

Pajtić: Poverenje EU narušeno zbog grešaka vlasti

Predsednik DS-a Bojan Pajtić rekao je da je zbog nekoliko grubih grešaka vlasti, počinjenih proteklih nedelja, poverenje EU u Srbiju narušeno i zatražio da Vlada pokaže čvrsto opredeljenje za evropske integracije.

Kako se navodi u saopštenju Demokratske stranke, za predstavnike EU neprihvatljivo je tokom eskalacije sukoba u Ukrajini srpska i ruska vojska imaju zajedničke vojne manevre, da ukrajinski kralj gasa Sergej Kurčenko dobije srpsko državljanstvo i da poslanici SNS budu posmatrači na nepriznatim izborima u Donjecku "a da se istovremeno vladajuća stranka samo ogradi, a oni ne snose nikakve sankcije", prenosi Tanjug.

"Predstavnici Evropske unije nisu proteklih godina tražili da Srbija uvede sankcije protiv Rusije čime su pokazali visok stepen razumevanja za ekonomske interese naše zemlje, a istovremeno predstavnici EU iskazivali su poverenje u nameru Srbije da nastavi putem evropskih integracija", navodi se u Pajtićevom saopštenju.

Nažalost, zbog nekoliko grubih grešaka koje su predstavnici naših vlasti počinili u toku proteklih nekoliko nedelja, poverenje je izuzetno narušeno", ocenio je predsednik DS-a.

Ocenivši da posledica takvih postupaka može biti usporavanje evropskih integracija Srbije i uslovljavanje da Srbija uvede sankcije Rusiji Pajtić je istakao da DS insistira da republička vlada pokaže čvrsto opredeljenje za evropske integracije tako što će svi koji su učestvovali u davanju državljanstva Kurčenku biti hitno smenjeni "od resornog ministra, pa do njegovih saradnika".

"Zahtevamo da vladajuća stranka isključi iz svog članstva poslanike koji su bili na izborima u Donjecku, zahtevamo da republička vlada zauzme stav koji će biti neutralan u odnosu na događaje u Ukrajini, a ne stav koji će podrazumevati čak i zajedničke vojne akcije sa ruskom vojskom u ovako teškim međunarodnim okolnostima", poručio je Pajtić.

Samo takav pristup, kako je zaključio, može da povrati poverenje evropskih institucija, Evropskog parlamenta, Evropske komisije i samo takav pristup može da omogući da Srbija nesmetano ide putem evropskih integracija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи