Читај ми!

"Javna preduzeća kao stranačke ispostave"

Finansijska forenzičarka Miroslava Milenović kaže da javna preduzeća posluju kao ispostave političkih partija, kao i da isto tako posluju i banke i osiguravajuća društva u državnom vlasništvu.

Miroslava Milenović je, gostujući na Prvom progradmu Radio Beograda, upozorila da su krediti od takvih banaka korišćeni za kreiranje tajnih fondova koji su služili za korupciju i podmićivanje.

Komentarišući finansijske malverzacije i to kako su banke pljačkane u "belim rukavicama", Milenović je rekla da političke partije dovode svoju elitu kao predsednike banaka i odbora, i podsetila da svuda gde se nalazi državni kapital vlada postavlja ljude.

"Ranije su to bili upravni odbori, sada su nadzorni odbori. To se isto dešava i u bankama koje su takoreći u nadležnosti države", rekla je ona, i dodala da u jednoj banci mora da postoji kontrola od Kreditnog odbora, Izvršnog, do Nadzornog odbora , a tu je i Narodna banka Srbije koja to sprovodi.

"Narodna banka je morala da kontroliše sve što su banke odlučivale o kreditima. Pitanje je ko procenjuje kapital preduzeća koja konkurišu za tako velike kredite kod banaka, a kad to ustanovite onda je jasno o čemu je tu reč", smatra Milenović.

Ona se takođe osvrnula i na 24 sporne privatizacije u Srbiji, ocenivši da u tim slučajevima nema pomaka u borbi protiv korupcije i da se tu ne traže 24 hapšenja, već da se ti slučajevi reše.

Milenovićeva je podsetila i da je o iznošenju nelegalnog novca iz Srbije u inostranstvo od 2002. do 2012. Srbija zauzela visoko 15. mesto u celom svetu, a u regionu četvrto mesto, posle Rusije, Belorusije i Poljske.

Novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgijev rekao je da u Srbiji "danas imamo slučaj da su najbolji privrednici ispali najveće lopuže u državi", ocenjujući da lista dužnika Poreske Uprave "izgleda kao izbor za mis".

Ono što u aferi Bogićević - Perčević najviše zanima naše građane je to da li je njihov novac tu na sigurnom ili su im ulozi ugroženi "a ne da li je neki Bogićević uzimao 500 miliona evra u različitim bankama", smatra Georgijev.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво