Читај ми!

SDS: Vlada ima nizak nivo svesti o značaju prosvete

Socijaldemokratska stranka ocenila je da Vlada i ministar Srđan Verbić pokazuju "nizak nivo svesti o značaju prosvete" i da su neadekvatno reagovali na štrajk u tom sektoru, što će zajedno imati "dugoročne posledice po razvoj društva".

Portparol SDS-a Konstantin Samofalov rekao je na konferenciji za novinare, da izjava ministra prosvete Srđana Verbića "da za sada nema rešenja koje bi prekinulo štrajk prosvetnih radnika", pokazuje da obrazovanje nije prioritet vlade, prenosi Tanjug.

"Ministar i vlada su bili dužni da ponude rešenja, a njihov pristup tom problemu pokazuje nizak nivo svesti o značaju školstva za razvoj društva", smatra Samofalov.

Potpredsednica SDS Tinde Kovač Cerović tvrdi da će, ako vlada nastavi sa trenutnim odnosom prema obrazovanju, doći do zaustavljanja razvoja te oblasti.

"Kako se može istovremeno govoriti o privrednom razvoju i dozvoljavati zastoj školstva, kad prvo zavisi od drugog", rekla je Kovač Cerović.

SDS, kako je dodala, smatra i da će prosveta u narednih godinu dana zapravo "izdržavati" nekog gubitaša od javnih preduzeća, što je "najpogrešnija moguća upotreba obrazovanja".

Kako je rekla, SDS predlaže da smanjenje plata bude kratkoročna, a ne dugoročcna višegodišnja mera i da se u roku od tri meseca donesu platni razredi u kojima će se uvažiti složenost nastavničke profesije, kao i da se hitno pokrene paket mera koji omogućava brz razvoj obrazovanja i privrede, uz interne uštede.

Plan celog paketa se, tvrdi Kovač Cerović, mora izraditi u naredna tri meseca, a on bi doneo vidljivu dobit već za dve godine.

Potpredsednik SDS-a Goran Radosavljević rekao je da ta stranka podržava neophodne mere fiskalne konsolidacije, a koje su nužne pre svega "što je vlada u prethodne dve i po godine vodila lošu ekonomsku politiku, pa ne može ništa drugo da se uradi osim da se smanje plate i penzije".

Radosavljević je rekao da se SDS ne slaže sa načinom na koji se štedi i gde se štedi, te da se istovremeno smanjuju sredstva za obrazovanje, dok rastu subvencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво