Читај ми!

EP usvojio rezoluciju o Šešelju

U Evropskom parlamentu je, posle jednosatne rasprave, usvojena rezolucija o lideru radikala Vojislavu Šešelju u kojoj se Haški tribunal poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu, a srpske vlasti da se ograde od njegovih izjava.

Predsednik parlamentarne grupe za Srbiju Edvard Kukan izjavio je na početku rasprave da predloženi tekst rezolucije povećava tenzije u regionu umesto da ih spušta i da ga stoga neće podržati, preneo je Tanjug.

"Potpuno razumem zlo ratne retorike i govora mržnje, pogotovo na Zapadnom Balkanu", rekao je Kukan, ali je ukazao da se rezolucijom Šešelju pridaje značaj koji on ne zaslužuje.

"Zbog toga, i zbog toga što se u rezoluciji kritikuje nezavisni sud koji je osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, neću podržati ovu rezoluciju", poručio je Kukan.

Bugarski poslanik Angel Džambaki izrazio je sličan stav, ukazujući da su se, po njegovom mišljenju, srpske vlasti već ogradile od Šešelja, pa je rezolucija nepotrebna.

Izvestilac za Srbiju David Mekalister, iz Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel, je uz osude Šešeljeve retorike poručio da EP stoji uz Srbiju na evropskom putu.

"Srbija je označila pristupanje EU kao svoj strateški cilj i moramo da priznamo napredak koji je učinjen u tom pravcu. Treba da podržimo naše partnere u Beogradu, u njihovim naporima - to je takođe poruka ove debate", rekao je Mekalister. 

Rezoluciju nije podržala ni slovenačka poslanica Tanja Fajon.

Većina poslanika, međutim, podržala je tekst rezolucije, a u tome su prednjačili hrvatski poslanici, na čiju je inicijativu rezolucija stavljena na dnevni red. Više njih poručilo je da glavna tema nisu Šešelj i Haški sud, već Srbija, koja treba adekvatno da reaguje na Šešeljevu politiku.

Hrvatska poslanica Ruža Tomašić rekla je da se o toj temi ne bi raspravljalo da su se srpske vlasti odmah ogradile od Šešelja i izrazila razočaranje u rad Tribunala, za koji je rekla da je "neefikasan i pristrasan".

Poslanik Andrej Plenković je rekao da mu se čini da se srpski državni vrh prećutno slaže sa Šešeljem, ili da ga se boji.

"Srbiju koja želi u EU pozivamo da jasno osudi Šešeljeve postupke. U čemu je problem predsedniče Nikoliću, premijeru Vučiću, ministre Dačiću? Da li je ignorisanje politička taktika ili je šutnja strah od Šešelja ? Vaše ćutanje ostavlja sumnju u stav aktulne vlade o procesuiranju optuženih za ratne zločine", pitao je Plenković.

S druge strane, poslanik Jakovčić je istakao da je vlada u Beogradu već pokazala dobre namere u regionu.

"Poziv na mržnju i nove poruke Šešelja nisu naišli ni na kakvu dobru prođu u Srbiji. Građani Srbije uglavnom su ignorisali njegove poruke", rekao je Ivan Jakovčić iz Istarskog demokratskog saveza. 

Slovenački poslanik Ivo Vajgl rekao je da je Šešelj "metafora za zločine na prostoru bivše Jugoslavije" i da će podržati rezoluciju, jer se govor mržnje u današnjoj Evropi ne sme tolerisati.

Poslanicima se na kraju rasprave u ime visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini obratio evropski komesar za humanitarna pitanja, Kipranin Hristos Stilijanides, koji je rekao da EU "poštuje odluke Haškog suda, a Šešeljeve izjave pripadaju prošlosti".

"Kad je reč o Srbiji, pozdravljamo posvećenost srpske vlade evropskom putu, razvoju regionalnih odnosa i saradnji sa Haškim tribunalom", poručio je Stilijanides.

Šta piše u rezoluciji?

U rezoluciji se navodi da "Parlament snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene sa evropskog puta".

Osim toga, Parlament upozorava da su Šešeljeve provokativne izjave otvorile ratne rane i da bi mogle da podriju napore na regionalnom pomirenju i napredak koji je postignut poslednjih godina.

U rezoluciji se za zabrinutošću konstatuje da srpske vlasti nisu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje i od njih se zahteva da se ne samo oštro ograde od Šešeljevih izjava, nego da istraže da li je došlo do kršenja članova srpskog krivičnog zakona koji zabranjuju govor mržnje i diskriminaciju.

Istovremeno, Parlament je u testu rezolucije pohvalio "Žene u crnom" i druge nevladine organizacije u Srbiji koje se zalažu za suočavanje sa ratnim zločinima iz devedesetih.

Evropski parlamentarci zatražili su od Haškog tribunala da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten iz pritvora, ukazujući da takvo odstupanje od standarda šteti ciljevima Tribunala i podriva poverenje u međunarodnu pravdu.

"Pozivamo Tribunal da odlučnom akcijom povrati poverenje koje je oslabljeno Šešeljevim javnim nastupima i uloži dodatne napore da se tekući i žalbeni procesi ubrzaju", piše u rezoluciji.

U rezoluciju, koja nema obavezujući karakter, nije ušao zahtev evropskih liberala i zelenih da se od Srbije zatraži da otvori vojne arhive bivše SFRJ kako bi se omogućilo utvrđivanje odgovornosti za zločine i utvrdila sudbina nestalih.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво