Tači traži garancije da će biti predsednik

Lideri DPK i DSK Hašim Tači i Isa Mustafa napravili su koaliciju, ali ne veruju jedan drugom, pišu prištinski mediji. Tači traži dodatne garancije da će posle funkcije premijera dobiti funkciju kosovskog predsednika što bi moglo da odloži planirano formiranje institucija, prenose mediji.

Isa Mustafa tražio je međunarodne garancije za funkciju premijera pre nego što je ušao u koaliciju sa DPK, a sada Tači traži garancije od Mustafe i DSK da ga neće "izdati" kada bi 2016. godine trebalo da postane predsednik Kosova, piše dnevnik Koha ditore, prenosi Tanjug.

Taj list navodi i da bi zbog toga mogao da bude blokiran nastavak konstitutivne sednice parlamenta, jer stranke traže da se o svemu glasa u paketu i to na istoj sednici.

Dnevnik Blic na albanskom jeziku prenosi da lider DPK Hašim Tači i njegova partija imaju razlog zašto i dalje nijednom nisu izjavili da pozicija premijera pripada lideru DSK Isi Mustafi.

Izvori iz DPK rekli su za taj list da Hašim Tači neće "predati" poziciju premijera dok ne dobije funkciju predsednika Kosova.

Taj izvor rekao je da Tači ne može da čeka više od godinu i po dana da bi došao na čelu Kosova, jer do tada stvari mogu da se promene. Zbog toga Tači i DPK vrše pritisak kod predsednice Kosova Atifete Jahjage da ona podnese ostavku i da se na konstitutivnoj sednici glasa za predsednika skupštine, presednika Kosova i premijera, rekao je izvor iz DPK.

Prema tim izvorima, to je i jedini razlog zašto je čak i nedelju dana posle postignutog koalicionog sporazuma niko iz DPK nije rekao da će vladu Kosova voditi DSK.

Međutim, izgleda da će DPK i Hašim Tači imati mnogo problema da bi realizovali ovu misiju, jer je Atifete Jahjaga "nedodirljiva" zbog podrške koju  joj pruža američka ambasada od samog njenog dolaska na čelo Kosova pre više od tri godine, prenosi Blic.

Takođe, da nisu podeljeni ni ministarski resori između DSK i DPK danas je rekao i drugi covek u DPK Hajredni Kuči. On je za Blic rekao da su u stalnim konsultacijama sa DSK dodavsi da nemaju nikakve nesporazume između dva koaliciona partnera.

Potpredsednik DPK Arsim Bajrami je u emisiji "Rubikom" na TV Kohavizion rekao da i dalje nisu realizovani svi detalji podsetivši da i dalje nema sporazuma oko funkcije premijera.

Sporazum DSK -DPK sklopljen je pre sedam dana, a i dalje nema formiranja kosovskih institucija. Kako je prenela presednica Kosova Atifete Jahjaga, Tači i Mustafa insistiraju da se sednica skupstine Kosova sazove za 8. decembar, dok ona smatra da da bi to moglo da se uradi do kraja ove nedelje.

Kosovo će 8. decembra obeležiti šest meseci bez institucija posle izbora koji su održani 8. juna.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво