Читај ми!

Evropski parlament o Šešelju

Evropski parlament raspravljao je o rezoluciji kojom se osuđuju izjave lidera Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Nakon dvodnevnih razmatranja nekoliko predloga hitne rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji zbog slučaja Šešelj, sastavljena je konačna zajednička verzija teksta o kojoj se raspravljalo danas na plenarnoj sednici u Strazburgu.

Dopisnik RTS-a Brisela javlja da nema sumnje da će rezolucija biti usvojena, jer su je podržale sve vodeće političke grupe u EP.

U nacrtu rezolucije od Haškog suda se traži da preispita da li u novim okolnostima postoje uslovi o privremenom puštanju Šešelja na slobodu.

Takođe se izražava žaljenje zbog Šešeljevih provokativnih javnih nastupa i ratne retorike, što kod žrtava budi psihološke rane zbog ratnih zločina počinjenih početkom devedesetih godina.

Rezolucijom će se naglasiti i da su nedavne izjave Vojislava Šešelja štetne po proces pomirenja te smetnja regionalnoj saradnji.

Evropski parlament, prema nacrtu rezolucije, izraziće i zabrinutost što je izostala primerena politička i pravna reakcija vlasti Srbije na Šešeljevo ponašanje, što smanjuje poverenje žrtava u pravni proces.

Zato se vlasti Srbije i demokratske stranke ohrabruju da osude javnu demonstraciju govora mržnje i ratne retorike te da podstiču zaštitu manjina i njihova kulturna prava.

Od srpskih vlasti tražiće se da istraže da li je Šešelj prekršio srpske zakone, kao i da ojača i sprovodi zakone koji zabranjuju govor mržnje, diskriminaciju i pozive na nasilje.

Rezolucija o Srbiji zbog slučaja Šešelj usvaja se na inicijativu hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи