Читај ми!

Protest u Mitrovici zbog hapšenja Lazovića

Nastavnici i učenici škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", kolege i prijatelji Aleksandra Lazovića i građani Kosovske Mitrovice, zatražili su na današnjem protestu da se njemu i ostalim pritvorenim Srbima omogući odbrana sa slobode.

Direktorka škole Marta Popović istakla je da je Lazović više od 20 godina radnik škole za decu sa posebnim potrebama i svojim radom i zalaganjem je zadobio poverenje učenika, kolega i roditelja, prenosi Tanjug.

"Sa ovog skupa, gde nas je velika nepravda ustvari skupila, mi jedino što želimo i tražimo je da se Saša brani sa slobode. Mi verujemo u njegovu nevinost. Pravda je spora, ali dostižna. Njegovu nevinost će dokazati pravnici, advokati. Ali želimo da sa ovog mesta apelujemo da do tada on bude na slobodi, da se brani sa slobode. To je jedino što tražimo i što želimo. Danas je on, sutra može biti bilo ko od nas", istakla je Popović.

Milutin Vukadinović je u ime roditelja škole "Kosovski božur" kazao da su se okupili da iskažu nezadovoljstvo protiv nezakonitog i protivpravnog hapšenja i pritvaranja svih Srba i da im poruče da ih nisu zaboravili, da istraju i da su uz njih i njihove porodice.

"Gospodo međunarodni demokrate i pravednici, vaša pravda, dokazali ste, nije za sve ista. Pitaću vas - imaju li naša deca pravo na normalan i bezbrižan život i školovanje ? Verujem, reći ćete, imaju. Pa onda dokažite to - oslobodite im, ili bar dozvolite da se brani sa slobode i dokaže svoju nevinost njihov omiljeni, poštovani i voljeni profesor Saša Lazović, za koga znamo i verujemo da je nevin. Sigurni smo da njegove krivice nema osim što je Srbin", kazao je Vukadinović.

Dejan Mirić iz crkvenog hora "Branislav Nušić", čiji je Lazović član, kazao je da članovi hora saosećaju sa svim patnjama nevino uhapšenih Srba.

"Mi znamo da je naš drug Saša Lazović nevin čovek. On je u ovom horu od osnivanja. Pošten otac, dobar drug a nadasve veliki rodoljub. Sve patnje i muke, smatramo da su to velika iskušenja za sve nas, pa i za njih, nevino uhapšene. Molimo međunarodnu zajednicu da progleda i barem jednom u životu prema nama Srbima ophodi se kao prema ljudskim bićima", kazao je Mirić.

Protesni skup održan je na platou ispred Srednje tehničke škole u organizaciji škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", sindikata prosvetnih radnika i crkvenog hora iz Kosovske Mitrovice.

Građani, kolege i prijatelji Lazovića su se posle protesta uputili ka zgradi Pritvornog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su učenici na kapiji ostavili poruke podrške svom nastavniku.

Lazović, Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić optuženi su pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici da su počinili teška krivična dela tokom 1999. i 2000. godine, zbog čega im prete višegodišnje zatvorske kazne.

Njih petorica su se 26. avgusta, kada su se prvi put pojavili pred sudskim većem Euleksa, izjasnili da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво