Читај ми!

Tadić: Udaljavanje od demokratije jača desnicu

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić učestvuje u Firenci na konferenciji "Demokratija i ljudska prava u opadanju? Poziv na akciju", gde upozorava na pad motivacije građana da participiraju u političkim procesima.

Boris Tadić kaže da proces udaljavanja društva od demokratije za posledicu ima približavanje autokratskim uređenjima i jačanje desničarskih snaga, prenosi Tanjug.

Tadić osebno ističe značaj privrženosti demokratskim vrednostima, a ne samo demokratskoj formi.

U saopštenju SDS-a stoji da je Tadić, navodeći primer Srbije, ukazao na to da je postignut nacionalni konsenzus oko strateških ciljeva, ali da je postizanje konsezusa oko privrženosti demokratskim vrednostima pod znakom pitanja.

"U demokratskim uređenjima, za razliku od autokratskih, važan je sadržaj, a ne forma. Ukoliko nema istinskog negovanja demokratskih vrednosti, kasnije ili pre, nestaće i formalna opredeljenost za demokratiju, što predstavlja samo korak do povratka u autoritarnost", upozorio je Tadić na panelu "Sledeća generacija demokratije".

Tadić, koji je i član Madridskog kluba, govorio je o globalnoj ugroženosti reprezentativne demokratije, u okolnostima u kojima očekivanja građana rastu, a kapaciteti demokratskih uređenja da odgovore na ta očekivanja i globalne izazove opadaju.

Ukazuje na značaj uloge medija i društvenih mreža u novim okolnostima, ističući da je potrebno pronaći modus po kome bi medijski uticaj bio u skladu sa demokratskim vrednostima i ciljevima, a ne protiv njih, navodi se u saopštenju SDS-a. 

Konferenciju "Demokratija i ljudska prava u opadanju? Poziv na akciju", koja se održava u Firenci, organizuje Madridski klub i Robert F. Kenedi Centar za pravdu i ljudska prava.

Domaćin konferencije je Evropski univerzitetski institut, a na konferenciji učestvuje oko 40 članova Madridskog kluba, oko 100 međunarodnih eksperata uključujući i predstavnike vlada, multilateralnih institucija, organizacija za zaštitu ljudskih prava, civilnog društva i privatnog sektora.

Kako se navodi u saopštenju, na konferenciji će biti pokrenut projekat Madridskog kluba "Sledeća generacija demokratije", usmeren na osnaživanje demokratije kako bi ona mogla da u potpunosti odgovori na očekivanja i potrebe građana i osigura održivi razvoj za buduće generacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво