Читај ми!

Podrška Francuske na evropskom putu Srbije

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je cilj njene posete Parizu konkretizovanje podrške Francuske Srbiji na njenom evropskom putu.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović u izjavi za agenciju Tanjug podseća na nedavne posete Beogradu francuskog premijera Manuela Valsa i državnog sekretara za EU Arlema Dezira i ocenjuje da je to pokazatelj da se "Francuska na velika vrata vraća na prostor Zapadnog Balkana" i da pokazuje posebno interesovanje za Srbiju, prenosi Tanjug.

Kaže da je cilj dalje unapređenje bilateralnih odnosa i da je Francuska pružila veoma konkretnu, značajnu podršku Srbiji u procesu evropskih intergacija, koja, prema njenom uverenju, nije samo deklarativna.

"U tom smislu, moja poseta ima za cilj i da konkretizuje taj impuls podrške koju Francuska daje evropskim integracijama Srbije, da vidimo da li možemo, uz podršku Francuske, ako ne do kraja godine, onda makar početkom iduće godine, da otvorimo jedno poglavlje kao signal da EU prepoznaje reformske procese i napore koje su i ova Vlada i , pre svega, građani Srbije preduzeli", ističe Joksimovićeva.

Otvaranje poglavlja, prema njenim rečima, nije od ključnog značaja, ali bi bilo dobar signal vrednovanja rezultata.

"Proces evropskih intergracija ne bi trebalo da bude samo taj široko politički postavljeni uslov, već on ima i jedan svoj tehnički deo, koji se odnosi na to da, ukoliko ispunjavate određene kriterijume, onda morate na neki način da budete i vrednovani zbog toga i da ne stojite u procesu evropskih integracija", kaže ministarka.

Dodaje da Brisel jeste čvorište administracije i mesto donošenja odluka, ali da Srbija ne sme da zaboravi države članice, koje na osnovu dobrih bilateralnih odnosa mogu dosta da pomognu Srbiji i podseća na svoje nedavne posete Berlinu, Beču i Rimu.

"Naravno da države članice imaju različite stavove, to je sasvim normalno, 28 država članica ne može uvek da govori istim jezikom, ali u svakom slučaju za nas je važno da budemo aktivni, da sve što je do nas uradimo da predočimo i reformski proces i naša očekivanja i naše težnje na evropskom putu i da u svakom slučaju da unapredimo bilateralne odnose", poručuje Joksimovićeva.

Ministarka Joksimović u Parizu razgovara s predsednicom skupštinske Grupe prijateljstva Martin Karijon-Kuvrer, direktorkom Nacionalne škole za administraciju Natali Loazo i diplomatskim savetnikom predsednika Francuske za Balkan Fabijenom Penonom.

Joksimovićeva će se tokom posete sastati i s predsednicom skupštinskog Odbora za evropske poslove Danijel Oroa, državnim sekretarom za evropske poslove Arlemom Dezirom, počasnim predsednikom organizacije Naša Evropa Paskalom Lamijem i savetnikom predsednika za evropska pitanja i generalnim sekretarom Vlade za evropske poslove Filipom Leglizom-Kostom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи