Više mađarskih vojnika na Kosovu i u Bosni

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Mađarske general Tibor Benke izjavio je da će se broj mađarskih vojnika na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini povećavati kako te snage budu napuštale Avganistan.

Tibor Benke kaže da je doneta odluka da kada se smanjuje prisustvo mađarske vojske u Avganistanu, paralelno s tim poveća prisustvo na Kosovu i u Bosni i Hercegovini", prenosi Tanjug.

Napominje da je saradnja koju srpska i mađarska vojska ostvaruju dobra i da pružaju dobru osnovu za razvijanje saradnje u drugim oblastima, i najavio mogućnost saradnje u oblasti vojne medicine.

"U Mađarskoj se nalazi vojnomedicinski centar NATO i verujem da i u toj oblasti možemo da ostvarimo dobru saradnju", rekao je Benke.

Osvrnuvši se na proces evrointegracija u Srbiji, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Mađarske je podsetio da je ta zemlja član Evropske unije od 2004. i da iskustvo mađarskih vojnika može da bude korisno i za Vojsku Srbije kako bi ona lakše prošla kroz proces pridruživanja Srbije EU.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković izjavio je da u okviru međunarodne vojne saradnje regionalna saradnja zauzima važno mesto i ocenio da Srbija sa Mađarskom ima izvanrednu bilateralnu vojnu saradnju.

"Naši vojnici u fazi priprema za učešće u multinacionalnim operacijama, posebno na Kipru, već nekoliko godina izvode obuku zajedno sa oružanim snagama Mađarske u toj zemlji, zajedno učestvuju u operacijama na Kipru, u sastavu snaga Kfora ima oko 300 pripadnika mađarskih oružanih snaga, a u sastavu Euleksa na prostoru Kosova i Metohije ima oko tridesetak", podsetio je Diković.

Diković je najavio razgovore sa mađarskim kolegom o regionalnoj bezbednosnoj situaciji, ali i eventualnoj saradnji kada je reč o kapacitetima Vojske Srbije, poput Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu ili Centra za obuku za učešće u multinacionalnim operacijama u bazi "Jug".

"Razgovaraćemo i o mogućnosti razmene podataka o situaciji u vazdušnom prostoru, ali i o ostalim pitanjima koja će biti usmerena na dalji razvoj bilateralne vojne saradnje", rekao je Diković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво