Читај ми!

Mihajlović: Srbija stabilan partner

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović istakla je Beču da je Srbija zemlja koja je stabilan partner i hoće da ima još aktivniju ulogu u budućnosti. Poruka sa Samita Centralno evropske inicijative je da treba učiniti sve kako bi se povećala zaposlenost, posebno mladih, kaže Mihajlovićeva.

Ono što je najvažnija poruka zbog čega je i osnovana Centralno evropska inicijativa, a glavna je poruka i danas, jeste da je regionalna saradnja prioritet svih zemalja koje se nalaze na zapadnom Balkanu, izjavila je Tanjugu Zorana Mihajlović, posle učešća na Samitu Centralno evropske inicijative (CEI).

Prema njenim rečima, Srbija je stabilan partner koji želi da ima još aktivniju ulogu u budućnosti, naročito u interkonekcijama, bilo da su energetske, infrastrukturne ili transportne.

"Razgovarali smo danas šta je koja zemlja u proteklom periodu uradila. Srbija je zaista uradila puno za prethodnih šest meseci - jedan ozbiljan set reformskih zakona, korak napred kada govorimo o ekonomskim reformama. To je ono što Srbiju danas krasi, pogotovo kada se pogleda u kakvom generalnom stanju se nalaze druge države", poručila je Mihajlović.

Istakla je da je poruka sa Samita CEI da treba učiniti sve kako bi se povećala zaposlenost, posebno mladih.

Na skupu u Beču usvojena je i Deklaracija koja, kako je objasnila, govori o jačoj, intenzivnijoj i efikasnijoj regionalnoj saradnji.

"Od energetske bezbednosti, novih interkonekcija o kojima će se razgovarati idućih meseci a koje se odnose na nove koridore, na veće povezivanje. Kada su ljudi povezani, postoji infrastruktura mnogo je lakše doći do novih poslova", objasnila je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je Srbija članica ove organizacije od svog nastanka, ali i da je osnivač kao zemlja bivše SFRJ.

Na poziv austrijskog kancelara Vernera Fajmana u Beču danas su se u Beču okupili najviši predstavnici vlada zemalja CEI.

Među učesnicima su bili, između ostalih, italijanski premijer Mateo Renci, šef makedonske vlade Nikola Gruevski, premijeri Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Edi Rama, Hrvatske Zoran Milanović.

CEI su 1989. osnovale Austrija, Italija, Mađarska i tadašnja Jugoslavija, a sada broji 18 država - Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Italija, Hrvatska, Makedonija, Modlavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, Ukrajina, Mađarska i Belorusija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво