Читај ми!

Značajno unapređenje odnosa sa Danskom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je osnovni cilj njegove posete Danskoj razvoj bilateralnih odnosa. Imamo zajednički interes za unapređenje saradnje, poručio Dačić.

Ivica Dačić boravi u Kopenhagenu na poziv danskog kolege Martina Lidegarda, prenosi Tanjug.

Dačić je sa šefom danske diplomatije razgovarao o daljem unapređenju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje, intenziviranju ekonomske saradnje, procesu pregovora Srbije sa Evropskom unijom, kao i o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u 2015. godine, prenosi Tanjug.

"Osnovni cilj moje današnje posete je razvoj naših bilateralnih odnosa, imajući u vidu ulogu koju Danska ima na međunarodnoj političkoj sceni", rekao je Dačić.

Podsetio je da je Danska država koja je manja po broju stanovnika od Srbije, ali da ima deset puta veći godišnji bruto društveni proizvod.

"Takođe, ona se nalazi na prvom mestu u svetu po borbi protiv korupcije, a na petom mestu je po stvaranju dobrog poslovnog ambijenta za investicije", istakao je Dačić.

Dodao je da je Danska jedanaesta ekonomija u svetu i da "zaista imamo zajednički interes, a mi možda i više nego Danska, da razvijamo naše bilateralne odnose".

"U tom smislu, sledeće godine očekujem i razmenu poseta na višem nivou, razmenu premijerskih poseta, kao i dolazak mog kolege, (danskog) ministra spoljnih poslova, da probamo da našu spoljnotrgovinsku razmenu, koja iznosi oko 120 miliona evra, što više uvećamo u narednom periodu", kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, naročito ima dosta prostora za saradnju u oblasti poljoprivrede i energetike.

Kako je rekao, sa sagovornicima u Kopenhagenu razmenio je i mišljenja o situaciji na međunarodnoj političkoj sceni, o aktuelnim međunarodnim krizama, kao i o koordinaciji naših aktivnosti kad je reč o srpskom predsedavanju OEBS-u sledeće godine.

"Danska je jasno iskazala svoju nedvosmislenu podršku da želi da Srbiju što pre vidi u Evropskoj uniji i da u tom smislu možemo računati na nju", zaključio je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić se danas u Kopenhagenu sastao i sa predsednikom danskog parlamenta Mogensom Liketoftom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара