Linta: Očekivana najava Ive Josipovića

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kaže da nije iznenađen činjenicom da je hrvatski predsednik Ivo Josipović najavio kako će Hrvatska na sednici Saveta bezbednosti UN, koja sredinom decembra raspravlja o radu Haškog tribunala, izneti svoju poziciju o javnim nastupima Vojislava Šešelja.

"Bilo je za očekivati da će hrvatsko državno rukovodstvo učiniti sve da dokaže lažnu tezu kako je Šešeljeva ideologija glavni uzrok rata, odnosno da su Srbija i krajiški Srbi agresori a da je Hrvatska tobože vodila pravedan i odbrambeni rat", rekao je Miodrag Linta, prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima, drugi cilj konstantnih hrvatskih napada i pritisaka na Srbiju, povodom Šešeljevih istupa, jeste da se srpsko državno rukovodstvo uvuče u besplodnu i iracionalnu raspravu sa Vojislavom Šešeljem i da se na taj način zaustave započete društvene i ekonomske reforme.

Pojedinim faktorima u regionu i šire nije u interesu stvaranje jake Srbije na čijem je čelu efikasna i odgovorna Vlada, ocenjuje Linta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica zato poziva hrvatskog predsednika da, ako su mu istina i pravda na prvom mestu, zatraži od SB UN da preduzme mere koje ima na raspolaganju protiv ustaške ideologije koju je kao duha iz boce pustio Franjo Tuđman.

"Ustaška ideologija je glavni uzrok rata i svih stradanja ali, nažalost, i dan danas ima dosta sledbenika u Hrvatskoj i izaziva najviše straha kod onih koji su doživeli patnju i stradanje 90-tih godina. Verujem da se Josipović slaže sa ocenom da Evropska unija, Hrvatska i druge međunarodne organizacije nisu učinile dovoljno da se duh ustaštva vrati u bocu i da je to zadatak svih antifašista u regionu i međunarodnoj zajednici", ističe Linta u saopštenju.

Zbog toga, kako je zaključio, nije tačna izjava Ive Josipovića da je Hrvatska ispunila sve uslove za ulazak u Evropsku uniju i zato nema moralno pravo da govori koje uslove Srbija mora da ispuni.

Očekujem da Evropska unija uvidi grešku jer je u svoje članstvo primila državu koja se nije obračunala sa ustaškom ideologijom i u kojoj je početkom septembra 2013. godine, ili svega dva meseca od prijema u članstvo u EU, započeo novi talas antisrpske kampanje s ciljem da se preostali Srbi ili asimiluju ili isele iz Hrvatske, ukazuje Linta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво