Читај ми!

Poslanici o zapošljavanju stranaca

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o Predlogu zakona o zapošljavanju stranaca i o dva međunarodna sporazuma.

12.00 - Završena rasprava o Predlogu zakona o zapošljavanju stranaca.

11.03 - Ministar Aleksandar Vulin pozvao poslanike da podrže zakonska rešenja.

10.05 - Poslanici započeli raspravu o Predlogu zakona o zapošljavanju stranaca.

Ministar Aleksandar Vulin podvukao je da je Predlog zakona o zapošljavanju stranaca dobio podršku Evropske komisije i da je to prvi propis tog tipa koji se usvaja posle 30 godina i pozvao poslanike da podrže ta zakonska rešenja, prenosi Tanjug.

Vulin izjavio je da će Predlog zakona o zapošljavanju stranaca omogućiti brže zapošljavanje stranaca pod određenim uslovima štiteći srpsko tržište.

"Jedan od uslova koji je za nas jako važan jeste da poslodavac koji želi da zaposli stranca, mora da dokaže da nije sa tog radnog mesta otpustio državljanina Srbije u roku od tri meseca, a onda je dužan da dokaže da na NSZ u roku od mesec dana nije uspeo da nađe profil koji je njemu potreban", objasnio je Vulin.

Poruka je, objašnjava ministar Vulin, da se ne dovode profili koji postoje u Srbiji već oni koji nedostaju i od kojih se nešto može naučiti.

"Nemojte nam dovoditi pravnike i ekonomiste, imamo ih i mi, dovodite nam inženjere, ljude iz struke koje mi nemamo, a od kojih možemo nešto da naučimo i koji će biti značajni za našu privredu, a pravnika i ekonomista, menadžera imamo i mi na birou, pomozite nam da ih zaposlimo", naglasio je Vulin.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić najavio je tokom rasprave da će ta poslanička grupa podržati taj Predlog zakona na koji se dugo čekalo, a koji bi, kako je rekao, trebalo da omogući što većem broju stranaca da dođu u Srbiju i rade, i to ne samo kao radnici već pre svega kao investitori.

"Verujem da će ohrabriti strane investitore da dođu ponovo u Srbiju da će se promeniti trend koji je prisutan u prethodne dve godine, da stranih investicija nema, a nema ni otvorenih radnih mesta, rekao je Đurišić.

Napomenuo je da je ta poslanička grupa podnela više amandmana koji će, ukoliko se usvoje, poboljšati taj zakonski predlog.

Poslanici su raspravljali i o potvrđivanju sporazuma o saradnji Srbije sa Evropskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), kao i potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Rusije o statusu vojnih memorijala na teritoriji dve države.

Povodom potvrđivanja Sporazuma vlada Srbije i Rusije o statusu vojnih materijala povela se rasprava između ministra Aleksandra Vulina i poslanika SPO Mirka Čirkiza.

Čirkiz je rekao da je najmanje što može jedna država da uradi to da se sa dužnim poštovanjem odnosi prema svim onima koji su dali najveću hrišćansku vrednost za ono što su buduće generacije imale, a to je sloboda.

Naveo je da treba imati podjednak pijetet prema svim žrtvama, pa tako i prema onima koje su nastale "po ulasku ruskih trupa i oslobađanju od fašizma".

Ministar Vulin je rekao da nije potrebno ideologizovati predloženi zakon kojim se potvrđuje sporazum sa Ruskom Federacijom i povezivati ga sa bilo kojom ideologijom.

Poslanici nastvaljaju rad sutra u 10 sati. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи