Читај ми!

Stari poznanici u kosovskoj vladi

Pet meseci posle izbora, na Kosovu i Metohiji, dve po broju poslanika najjače stranke, dogovorile su se o izboru predsednika i potpredsednika skupštine i fomiranja vlade. Opozicija smatra da nova vlada neće doneti bitne promene. Ne očekuju da ovakva koalicija može da se izbori s kriminalom i korupcijom.

Dogovor Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova o formiranju vlade, trebalo bi u narednih 10 dana da okonča skoro šestomesečnu krizu formiranja institucija. Radne grupe dve stranke rade na detaljima.

"Zakasnili smo, ali su pravi, održivi i iskreni sporazum i uzajmno poštovanje zasnovani na principima, kriterijumima i standardima zapadnog upravljanja, desničarskog međupartijskog centra DSK-a i DPK-a, uključujući i etnički spektar", kaže Hašim Tači, predsednik Demokratske partije Kosova.

U Demokratskom savezu su odlučili da, pod uslovom da njihov predsednik Isa Mustafa bude premijer, uđu u pregovore sa Demokratskom partijom. Dogovor o koaliciji je postignut, ali još zvanično nije potvrđeno ko će biti koalicioni kandidat za premijera.

U opoziciji, samo reči kritike na račun dojučerašnjeg saveznika, Demokratskog saveza.

"Šteta je velika, jer se država neće osloboditi od korupcije koja će se još više proširiti, što je i razumljivo kada se udruže najgori i zli", kaže Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova.

Većina žitelja Kosova smatra da je Hašim Tači u proteklih sedam godina loše vladao. Ni za Isu Mustafu nema reči pohvale za upravljanje Prištinom proteklih godina. U Prištini smatraju da će razlika između buduće i prethodne vlade biti samo u nazivu. 

"Suština svega ovog jeste, da se oni sasvim drugačije ponašaju kada se domognu vlasti. I u ovom kontekstu mislim da nema razlike. Razlika je samo u tome da li će neko uzeti manji ili veći deo kolača. Da li će neko imati manji ili veći tender", kaže Behljulj Bećaj.

Demokratska partija i Demokratski savez u novoj vladi imaju pravo na 85 odsto ministarstava. Srbi i druge manjine imaju 15 odsto. 

"Srpska lista" je u ranijim kontaktima sa albanskim strankama saopštila svoje uslove.

Predstavnik "Srpske liste" Aleksandar Jablanović kaže da se uslovi tiču povratka interno raseljenih Srba, održivog ekonomskog razvoja srpske zajednice na KiM, poništavanje privatizacije društvenih preduzeća, koja su vlasništvo Republike Srbije, vraćanje imovine SPC i iznad svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Iz "Srpske liste" poručuju da ne pristaju da u vladu budu uključeni samo zato što su Srbi. Žele, kažu, da budu ravnopravan partner.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи