Читај ми!

Vulin: Radimo na ispunjenju preporuka

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da Srbija u pretpristupnim pregovorima sa EU ne traži otvaranje ni najtežih, ni najlakših poglavlja, već da Srbija ide svojim putem i da gradi svoju zemlju.

Aleksandar Vulin rekao je da Srbija nije ta koja odlučuje kada će i šta biti otvoreno, ali da ipak postoje poglavlja koja u sebi sadrže brojne preporuke koje treba ispuniti, prenosi Tanjug.

Vulin je rekao da će Srbija raditi na ispunjenju svih preporuka, jer je to dobro za nas i naveo primere pojedinih poglavlja, ukazujući da je u poglavlju 19 sadržana preporuka poboljšanja položaja socijalno ugroženih i da to i Srbija radi zato što se bori protiv siromaštva, a ne zato što to traži EU.

"U poglavlju 23 i 24 piše da se moramo boriti protiv korupcije i kakave veze ima EU sa tim? Mi ćemo se boriti protiv korupcije", naglasio je Vulin.

Na pitanje da li treba očekivati najteže uslove od Nemačke, Vulin je rekao da to nije stvar jedne zemlje i da je Nemačka vlada vezana odlukom Bundestaga, čiji je stav da prvo mora da se ispuni poglavlje 35 da bi mogla da se otvaraju ostala poglavlja.

To je stav njihove zemlje, rekao je Vulin i dodao da premijer Srbije Aleksandar Vučić kada razgovara sa predstavnicima stranih država govori o Srbiji, "o našim potrebama o tome šta smo preduzeli i šta ćemo preduzeti, a da li će oni verovati ili neće to je njihova stvar".

Vulin je dodao da su interesi Srbije na prvom mestu.

"Da li neko razume da smo Briselskim sporazumom zaštili Srbe i da to treba nagraditi, to se nas ne tiče, ali nas se tiče položaj Srba na Kosovu i tiče nas se da se Briselski sporazum sprovede do kraja, a to znači da se formira Zajednica srpskih opština", rekao je Vulin.

Vulin je Nišu sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem i sa direktorom Centra za socijalni rad "Sveti Sava" Zorananom Jović potpisao Memorandum o radnoj aktivaciji nosilaca prava ili osoba sa socijalnim potrebama.

Socijalna pomoć ne sme biti zanimanje 

Vulin je rekao da socijalna pomoć ne sme biti zanimanje i jedini način da se loši podaci o dužini primanja socijalne pomoći prekinu jeste rad ili učenje.

Radno angažovanje ili učenje primalaca socijalne pomoći koji su radno sposobni nije način da se sredstva opravdaju, to je potreba da se ljudi izvuku sa margina i uvedu u redovne životne tokove, ukazao je ministar.

Vulin je rekao da nikako da dobije odgovor od kritičara ovakvog rešenja na jedno jedino pitanje, a to je, zašto je loše raditi i učiti.

Ministar je napomenuo da zbog loših podataka o dužini primanja socijalne pomoći možemo doći u situaciju da jedna čitava generacija dece ne bude videla svoje roditelje kako odlaze na posao, a ovo je način da se to promeni.

Oni će lakše doći do posla ako se budu predstavili svom okruženju, ljudima oko sebe, napomenuo je ministar i naveo da u Srbiji ima 147.000 radno sposobnih nosilaca prava na socojalna davanja.

Ono što ne sme da se dozvoli je da ljudima sa socijalnim potrebama date nešto novca i zaboravite na njih, podsetio je Vulin.

Vulin je ponovio da se Uredba koja reguliše ovu oblast i koja je doneta polovinom oktobra ove godine ne odnosi na stare, bolesne i decu.

Ministar kaže da očekuje da Ustavni sud potvrdi ovu Uredbu i da se u Zakonu o socijalnoj zaštiti predviđa radna aktivacija kao mogućnost.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара