Читај ми!

Borba za članstvo Kosova u MOK, više od igre

Prošlog meseca mnoge u Srbiji zaprepastila je vest iz Montreala da je Kosovo primljeno u pridruženo članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu. Sledeći stepen je punopravno članstvo, do kojeg bi moglo da dođe već u decembru. Budući da Olimpijska povelja ne insistira na članstvu u Ujedinjenim nacijama, koje imaju 193 države, MOK ima čak 204.

Olimpijski savez Kosova osnovan je još 1992. i od tada i traju nastojanja da se sport Kosova probije u međunarodne krugove.

A nakon što je Priština proglasila nezavinost, desetak, uglavnom manjih, sportskih federacija dobilo je punopravni ili posmatrački status u međunarodnim organizacijama.

"Kosovski lobi u MOK je jak. Meni je Ivan Đurković, bivši predsednik potvrdio, i mislim da nije bilo adekvatnog odgovora i da su stavri sada nepopravljive", kaže urednik u NIN-u Zoran Preradović.

Kada se međunarodnoj federaciji pridružili i rukometaši, otvoreno je novo pitanje: da li će ta odluka odškrinuti i do sada čvrsto zatrvorena vrata najbitnijih federacija: odbojkaške, košraškaške i, pre svega, fudbalske?

"Ono što nas raduje je da neće biti priznanja kada je reč o fudbalu i košarci i tu postoje garancije FIBA i FIFA", kaže predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

Posle odluke MOK-a, Olimpijske igre u Riju, biće prve na kojima bi, ukoliko se kvalifikuju, mogli da učestvuju i sportisti tzv. države Kosovo. Kako u tom slučaju treba da se ponašaju srpski sportisti?

"Ako bi se pronašlo statusno neutralno rešenje, a ne da nastupaju pod zastavom Kosova, našli bismo kompromis", navodi Drecun.

Beograd i Priština imaju dogovor da se međusobno ne blokiraju na putu evrointegracija. O sportu u međosobnim pregovorima do sada nije bilo mnogo reči, a s obzirom na snagu sportista Kosova verovatno se o tome neće mnogo ni govoriti tokom Igara u Riju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво