Читај ми!

Podrška Rumunije evropskom putu Srbije

Srbija je opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i dobrosusedsku saradnju, kaže zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dijana Vukomanović. Predsednik rumunskog Odbora Petru Filip ističe da njegova država bezuslovno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dijana Vukomanović je u razgovoru sa delegacijom parlamenta Rumunije koja boravi u Srbiji, obavestila sagovornike o napretku Srbije u procesu pregovora sa EU i naglasila da je od 35 završen skrining za 22 poglavlja, prenosi Tanjug.

Vukomanovićeva je ukazala i na značaj podrške koju Rumunija pruža Srbiji u procesu evrointegracija, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Ocenila je da je međuparlamentarna saradnja od velikog značaja za unapređenje ukupnih odnosa dve zemlje i zahvalila na principijelnoj podršci Rumunije da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Tokom razgovora o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u, Vukomanovićeva je istakla globalni značaj koji ta organizacija ima u Evropi i svetu, naročito u kontekstu zalaganja za mirotvorno rešavanje ukrajinske krize.

Istakla je i značaj intenzivnih međunarodnih susreta i razgovora sa stranim partnerima na visokom nivou koje vode predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Predsednik Odbora za spoljne poslove parlamenta Rumunije Petru Filip istakao je da Rumunija bezuslovno podržava Srbiju na putu ka EU i saglasio se sa Vukomanovićevom da je međuparlamentarna saradnja, posebno na nivou Odbora za spoljne poslove izuzetno značajna i može predstavljati podršku kada je reč o projektima u raznim oblastima. Filip je ponovio stav Rumunije da ne podržava samoopredeljenje na etničkoj osnovi.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik skupštine Srbije Vladimir Marinković, predsednik Poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Ben Oni Ardelean.

Marinković je izrazio uverenje da će ovi bilateralni susreti doprineti unapređenju međuparlamentarne saradnje, kako na nivou poslaničkih grupa prijateljstava, tako i na nivou radnih tela i potpredsednika i predsednika parlamenata.

Istakao je i da su iskustva Rumunije u procesu evropskih integracija od velikog značaja i koristi za Srbiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво