Читај ми!

Srbija se uključuje u odbranu EU

Pred Srbijom se otvaraju brojne mogućnosti za saradnju sa Evropskom agencijom za odbranu, izjvila je y Briselu izvršna direktorka ovog tela Klod-Frans Arnold uoči prve posete Beogradu.

Navela je da se raduje što će u ponedeljak imati priliku da sa ministrom odbrane, načelnikom Generalštaba, i stručnjacima za vojnu tehnologiju razgovara o uključivanju Srbije u programe agencije, prenosi Tanjug.

Evropska agencija za odbranu (EDA) funkcioniše u okviru Saveta EU i ima prevashodni zadatak da koordinira jačanje odbrambrenih kapaciteta i vojnotehnološkog razvoja, a Srbija je od decembra prošle godine uz Švajcarsku i Norvešku jedina zemlja van EU koja sa EDA ima ugovor o saradnji.

"Srbija je dobila pristup bazi podataka EDA i može da pristupa našim programima pod istim uslovima kao i punopravne članice EU, s tim što za razliku od njih ne mora da plaća doprinose", objašnjava direktorka i dodaje da su predstavnici Srbije dosad pokazali interesovanje za programe razminiranja i vojne obuke.

Ona kaže da EDA, za razliku od NATO, nema razrađen sistem partnerske saradnje, već je svaka članica slobodna da predlaže i bira projekte u koje želi da se uključi.

"Mi smo pre svega usmereni na konkretne projekte, tako da dve ili više država mogu da se udruže i zajednički rade na nečemu bez da o tome odlučuju sve članice", rekla je Arnold.

Direktorka EDA je ukazala da Srbija kao relativno nova partnerka agencije tek treba da utvrdi parameter saradnje, što je i glavni razlog njenog dolaska u Beograd u ponedeljak.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи