Читај ми!

Završen Kodeks o ponašanju poslanika

Predsednik skupštinskog Administrativnog odbora Zoran Babić kaže da je tekst Kodeksa o ponašanju poslanika u potpunosti završen i da sada predstoji upućivanje na plenarnu raspravu. Kodeks predviđa formiranje Etičkog saveta, a poslanici neće moći mobilnim telefonima da ometaju sednice.

Kodeks o ponašanju poslanika nije zaboravljen, rekao je Zoran Babić Tanjugu i podsetio da je pre tri sedmice održan, kako je istakao, kvalitetan sastanak na kojem je taj tekst "od slova do slova ponovo pređen, uz svu polemiku koja je bila sa predstavnicima Evropskog parlamenta", prenosi Beta.

"Predstavnici Evropskog parlamenta su nam dali kvalitetno mišljenje o tom dokumentu. Oni smatraju da kodeks, tako koncipiran, nije slika na zidu, već nešto što je primenjivo u našem parlamentanom životu", rekao je Babić, koji je bio i šef Radne grupe za izradu Kodseska ponašanja.

Jedna od poslednjih verzija Kodeksa ponašanja poslanika, u koji je Tanjug imao uvid, predviđa formiranje Etičkog saveta koji će biti zadužen za sprovođenje, praćenje i primenu kodeksa, a ukoliko se poslanici ipak ogluše o ta pravila, uslediće nejavna, zatim javna opomena, kao i obaveza da se poslanik javno izvini. Predviđena je novčana kazna u visini i do tri osnovne plate poslanika.

U delu koji se odnosi na pravila ponašanja navodi se da poslaniku nije dozvoljeno da javnu imovinu koristi u privatne svrhe i službene prostorije za privatne poslove, službena sredstva ili imovinu skupštine za potrebe izborne kampanje, zloupotrebljava položaj radi lične koristi ili koristi političke stranke.

Posebno je naglašeno da poslanik ima obavezu da postupa u javnom interesu i da mu je taj interes uvek iznad ličnog, privatnog, grupnog ili stranačkog, a u obavljanju funkcije dužan je da postupa jednako prema svim građanima, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

Kodeksom je takođe predviđeno da neće koristiti informacije do kojih je došao, a koje bi mogle da mu posluže za sticanje finansijske ili druge koristi, niti da njima drugog dovede u neravnopravan položaj.

U delu kodeksa pod nazivom - opšte etičke vrednosti i principi, ističe se da poslanik treba da se ponaša tako da njegovim radom jača poverenje građana u integritet skupštine i na način kojim neće ugroziti ugled parlamenta i poslanika.

Nepoželjni i mobilni telefoni

Narodni poslanik moraće da poštuje opšte etičke vrednosti i principe, a to su - istina, pravičnost, poštenje, nepristrasnost, odgovornost, integritet, otvorenost i dostupnost.

Kodeks je precizirao i da je poslanik dužan da savesno obavlja funkciju, i da se sa dužnom pažnjom i poštovanjem odnosi prema građanima, uvažava druge poslanike.

Kada kodeks bude usvojen poslanicima neće biti dozvoljeno da mobilnim telefonima ometaju tok sednica, unose u salu simbole i obeležja političke stranke i strane države, transparente ili druge vizuelne i pisane poruke, koje vredaju ugled i dostojanstvo parlamenta.

Ukoliko poslanik ima neposredan ili posredan lični interes u stvari o kojoj raspravlja ili odlučuje, navodi se u Kodeksu, dužan je da pre učešća u raspravi, a najkasnije pre početka odlučivanja, saopšti taj interes pisanim putem predsedniku skupštine ili usmeno na sednici parlamenta.

Kada je reč o poklonima, poslanik ih neće tražiti ni primiti, neće dozvoliti drugom licu da u njegovo ime primi poklon u vezi sa obavljanjem funkcije, osim prigodnih i protokolarnih, poklona zakonom predviđene vrednosti.

O svakom takvom poklonu dužan je da obavesti predsednika skupštine i ukoliko prelazi tu vrednost, da ga preda.

Etički savet

Etički savet će činiti dva predstavnika odbora u čijem delokrugu su administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, dva predstavnika odbora u čijem delokrugu su ustavna pitanja i jedan predstavnik odbora u čijem delokrugu su pitanja iz oblasti ljudskih i manjinskih prava.

Etički savet donosi pravila o svom radu, ima sekretara, a stručne i druge poslove za potrebe tog saveta obavlja Služba Narodne skupštine.

Savet radi na sednicama, koje nisu otvorene za javnost, odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova, postupa po prijavi narodnog poslanika.

U slučaju povrede kodeksa, etički savet može narodnom poslaniku da izrekne nejavnu i javnu opomenu, kao i javno izvinjenje.

Mera nejavne opomene izriče se usmeno poslaniku koji prisustvuje sednici etičkog saveta, a onome koji se nije odazvao pozivu da prisustvuje sednici dostavlja se pisana odluka o toj izrečenoj meri. Odluka o javnoj opomeni objavljuje se na internet stranici Narodne skupštine do kraja saziva parlamenta.

Ukoliko se izrekne mera javnog izvinjenja, poslanik će to učiniti usmeno, na sednici parlamenta koja je u toku, a najkasnije na prvoj narednoj sednici.

Ako poslanik to ne učini kako je predviđeno, etički savet će doneti odluku o novčanoj kazni u visini tri osnovne plate poslanika na stalnom radu u skupštini. Etički savet podnosi Narodnoj skupštini godišnji izveštaj o primeni kodeksa ponašanja, do 30. aprila tekuće, za prethodnu godinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво