Kosovo zavisi od direktiva SAD

Kosovo više od pet meseci posle izbora dobija vladu i to je moguće samo uz pomoć i delovanje SAD, ocenjuje bečki dnevnik "Standard", ukazujući da Kosovo i dalje zavisi od direktiva iz Vašingtona.

Američka ambasadorka Trejsi An Džejkobson je, pre dve nedelje, sa jasnom porukom upućenoj vodećim političarima na albanskom jeziku, izašla u javnost i poručila da ne "uprskaju" posao, prenosi Tanjug.

"Standard" ističe da je ona uspela u nameri da se postigne koalicioni dogovor, i time sledi tradiciju svog prethodnika Kristofera Dela, koji je učestvovao u svim važnijim unutrašnjim političkim pitanjima Kosova.

"Najmlađa država Evrope je i dalje faktički zavisna od direktiva iz Vašingtona", podvlači list.

Dnevnik ukazuje da lokalnim političarima čak i koristi ta nesamostalnost jer mogu da preuzmu manje odgovonosti.

Na Kosovu se na kraju oslanjaju na SAD, a EU ima potčinjenu ulogu, iako je puno novca investirala, konstatuje "Standard" ukazujući da je i ugledu Unije nedavno naneta šteta zbog optužbi u vezi korupcije u Euleksu.

Slabost EU potiče i na nejedinstvu oko proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, ukazuje list, dodajući da do danas pet članica EU nisu priznale Kosovo, dok se od Srbije indirektno tražilo da to učini.

"To ograničava snagu EU za podsticanje transformacija, koja je posebno važna, imajući u vidu da partije uglavnom slede sopstvene interese", podvlači "Standard".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво