Читај ми!

Gojković: Bez saradnje nema napretka na putu ka EU

Predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala je učesnike inteparlamentarne kofnerencije poslanike parlamenata zemalja EU, kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Uniji, da zajednički rade na integrisanju regiona u Evropsku uniju jer, kako je navela, bez međusobne saradnje nema napretka ni za jednu zemlju ponaosob.

"Radeći zajedno, šaljemo jasan signal našim partnerima u Evropskoj uniji da region gradi atraktivno, stabilno i predvidivo okruženje, istakla je Gojkovićeva, prenosi Beta.

Kao parlamentarci moramo stalno da sarađujemo kako bi ostvarili društveni, demokratski i privredni razvoj naših zemalja", rekala je Gojkovićeva na konferenciji "Građansko predstavljanje i političko zastupanje nacionalnih i etičkih manjina".

Gojkovićeva je podsetila da činjenica da su se sve zemlje našeg regiona opredelile za priključenje Evropskoj uniji podrazumeva veliku odgovornost parlamentaraca.

"Proces evropskih integracija temeljno menja naša društva jer podrazumeva doslednost u preduzimanju reformi i uspostavljanje novog sistema vrednosti", dodala je predsednica parlamenta.

Kao jedan od prioriteta spoljne politike Srbije, Gojković je ocenila i unapređenje regionalne saradnje.

Predsednica Skupštine Srbije učesnike konferencije, upoznala je sa činjenicom da su svi postojeći resursi u zemlji okupljeni oko strateškog cilja u vidu što skorijeg otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

Gojkovićeva je takođe ponovila da je Srbija posvećena članstvu u EU, uz ocenu da je to pokazatelj čvrstog opredeljenja srpskog naroda da se sprovedu reforme i time ubrzaju evropske integracije, učvrste temelji demokratije i vladavine prava, obezbedi ekonomski razvoj i unapređenje građanskih prava.

Predsednica parlamenta sa mađarskim ministrom

Gojkovićeva se ranije sastala sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji je istakao da Mađarska snažno podržava evrointegracije Srbije, prenosi Tanjug.

Srbija može da računa na Mađarsku kao na najbližeg saveznika u procesu evrointegracija, naglasio je Sijarto i dodao da je za stabilnost regiona izuzetno značajna perspektiva članstva u EU, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta.

Ministar spoljnih poslova Mađarske ukazao je da je Uniji potreban dodatni elan, koji mogu doneti nove članice, kao što su Srbija i zemlje Zapadnog Balkana.

Gojković se zahvalila na podršci Mađarske i istakla da je Srbija privržena evrointegracijama, kao i reformama koje sprovodi.

Gojković i Sijarto složili su se da međudržavne veze Srbije i Mađarske nikada nisu bile tako dobre kao sada, kako na simboličnom, tako i na praktičnom planu, posebno imajući u vidu snažan razvoj ekonomskih odnosa i rast obima trgovinske razmene.

Sijarto je naglasio i značaj saradnje na zajedničkim energetskim i infrastrukturnim projektima, navodeći da će predstojeći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, sredinom decembra u Beogradu, biti prilika za konkretizaciju i realizaciju projekata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво