Читај ми!

Zaštititi javnu imovinu od uzurpacije

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je zahtev nadležnima da se hitno posvete pitanju popisa i zaštite javne svojine od "daljih uzurpacija, nesavesne i nezakonite upotrebe i krađe".

Mreža za restituciju u Srbiji pohvalila je odluku Vlade da pojedina privredna društva prestanu da besplatno koriste "nekoliko hiljada kvadrata u centru Beograda", dodavši da taj primer predstavlja samo "kap u okeanu nepopisane državne odnosno javne svojine", prenosi Tanjug.

"Istovremeno, nesavesnim, nezakonitim i besplatnim ili po privilegovanim uslovima korišćenjem javne svojine od strane povlašćenih lica, svake godine, budžeti Republike i lokalnih samouprava trpe štetu koja višestruko prevazilazi sve budžetske deficite Republike Srbije i lokalnih samouprava", ističe se u saopštenju.

Činjenica je, kako se dodaje, da samo dva od desetine hiljada zvaničnih i nespornih korisnika državne imovine, a koji koriste više od milion i po hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta, vode evidenciju i obaveštavaju nadležne državne organe.

"To predstavlja ne samo nepoštovanje zakona, već direktan poziv svim zainteresovanim uzurpatorima da slobodno nastave sa uzupracijom, izdavanjem u zakup ili pljačkom državne svojine", navodi se u saopštenju.

Uzimajući u obzir činjenicu da nepopisana imovina lako postaje predmet nesavesnog, nenamenskog, ili nezakonitog postupanja, kao i besplatnog otuđenja, u interesu građana Srbije je da Republika Srbija što hitnije preduzme sve mere i radnje kako bi se javna svojina popisala i na taj način dodatno zaštitila, zaključila je Mreža za restituciju u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара