Читај ми!

Srbija od Hana očekuje pomoć i podršku

Premijer Aleksandar Vučić kaže da od komesara Johanesa Hana, koji ima niz sastanaka tokom posete Srbiji, očekuje pomoć i podršku i uveren je da će imati dobru saradnju.

Predsednik Vlade Srbije kaže da od komesara Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana nije tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma, prenosi Beta. Han je  razgovarao i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom Ivicom Dačićem.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom u Vladi Srbije naglasio da je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo otvoriti poglavlja 32, 35, 23 i 24. 

Premijer je istakao da, za razliku od nekih drugih zemalja, Srbija želi da najteža poglavlja budu otvorena na početku pregovora.

"Želimo da unapredimo vladavinu prava u našoj zemlji, da unapredimo situaciju o svakom pitanju", naveo je Vučić i ponovio da je Srbija na evropskom putu.

"To je naš strateški cilj i to je tip društva koje smo izabrali. Hoćemo da budemo uređena zemlja, na tome radimo", rekao je premijer, dodavši da je Srbija spremna da uradi sve kako bi unapredila demokratski sistem.

Premijer je naglasio i da "nema strah od političke konkurencije", a i da je "spreman i sposoban da radi bolje i ozbiljnije od svih njih zajedno".

Premijer Vučić je rekao da je u razgovoru sa komesarom EU Johanesom Hanom ponovio stav Srbije prema ukrajinskoj krizi i Rusiji, a to je da Srbija vodi politiku u interesu svojih građana.

"Još jednom pred svima vama da kažem ono što ponavljam pred svima i na svakom mestu, isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici ili svakom drugom mestu. Sve to što sam govorio o politici Srbije, o našem putu ka EU i našem odnosu prema Rusiji – rekao sam i pred Vladimirom Putinim i pred Hanom. Mi nemamo tri politike, niti dve politike", istakao je Vučić.

Ponovio je da Srbija vodi politiku u interesu građana, da je naš strateški cilj put u EU, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, te da poštujemo ukrajinski teritorijalni integritet.

To je preneo i Hanu, koji je, kako je naveo, bio veoma ljubazan i "nije insistirao na toj temi koliko sam ja želeo da stavove i poziciju Srbije razjasnim na isti način kako sam o tome više puta govorio".

Komesar EU je potvrdio da nije insistirao na tom pitanju jer je pratio izjave i saopštenja premijera Vučića o ukrajinskog krizi i naveo da je to jedan od razloga i primera zašto bi Srbija konačno trebalo da postane deo EU.

"Kada ste član EU učestvujete u svim savetima, formatima i u procesu donošenja odluka. Danas sam čuo njegov stav koji je bio kristalno jasan – put Srbije je put ka EU. Naravno, potrebno je da se izvrše još neke promene u društvu, ali upravo zato proces pregovaranja i traje određeno vreme", rekao je Han.

Otvaranje poglavlja "narednih nedelja"

Evropski komesar Johanes Han poručio je da je u Beograd došao kako bi još jednom uverio srpski narod i vlasti da su Evropska komisija i evropska porodica naroda partner Srbiji na putu ka članstvu u EU.

"Na tome ću i lično naporno raditi i veoma često ću biti u Beogradu u narednom periodu, s ciljem da se osigura i doprinese da Srbija što pre postane članica Unije", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Johanes Han je posle razgovora sa Vučićem rekao da je siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o prijemu Srbije u Uniju.

Han je ipak rekao da je "formalno otvaranje pregovora jedno", ali da je važno kako se koristi vreme u pripremama za otvaranje pregovora.

"Siguran sam da u narednih nekoliko nedelja možemo otvoriti neko od poglavlja. Otvaranje poglavlja je formalan čin, ali mi već pregovaramo, a važnije je kako se zemlja priprema za taj proces", kazao je Han.

On je rekao da je EU zainteresovana da prvo otvori poglavlja 24 i 23, po novoj metodologiji koju primenjuje sa Srbijom i Crnom Gorom, "na osnovu lekcija koje je izvukla iz prošlosti", a zatim bi mogla biti otvorena poglavlja 31 i 32 – o finansijama.

Han je istakao da dve trećine stranih investicija u Srbiju dolazi iz EU, a isto važi i za uvoz i izvoz, tako da je "EU daleko najvažniji ekonomski partner Srbije".

"Planiram da organizujem investicione konferencije u Srbiji kako bih podstakao ulaganja, kako bi se otvorila nova radna mesta... Srbija je na dobrom putu, radi na borbi protiv korupcije, unapređenju sudskog sistema, a to su sve neophodni preduslovi za dolazak novih investitora", rekao je Han.

Kako je rekao, izjava predsednika EK Žan Kloda Junkera na početku mandata da neće biti daljeg proširenja EU u narednih pet godina izazvala je izvesnu zabrinutost, ali činjenica da je na mesto komesara za proširenje postavljen neko iz Austrije pokazuje da se EU "posvećeno bavi ovim procesom koji predstavlja veliki izazov".

"I kao što je premijer rekao – Srbija predstavlja stub stabilnosti u regionu, te ona treba da predstavlja stub stabilnosti i uzor na svom putu ka EU", ukazao je Han, koji se sastao i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво